LU 2019

Best in show

Norsk Tomler Rød 1,0 ungdue

Gunnar Brandal


Norgesmester oppdrett

Beste trio (1,2 el 2,1)

1. Gull

Terje Ree

Tysk Dobbelkappet Trommedue (2,1)

2. Sølv

Lars Erik Bentzen

Norwich puster (1,2)

3. Bronse

Gunnar Brandal

Norsk Tomler (1,2)


Norgesmester Jr. Oppdrett

Beste trio (1,2 el 2,1) junior

1. Gull

Chris Adrian Midbrød

Norsk Mefikk Petent



EE Plakett – Europaforeningen
Rolf Helgesen
Carrier






Dommerberetning LU 2019 (Kritikken fra Jan Heldal, Scott Sharp og Clay Rogers finner du bare i pdf.utgave over)

Fargeduer
Svein Harald Vikse (NO)

En stor takk til arrangøren SJRF for nok en vellykket utstilling på Airporthotellet.
Som tilreisende kan vi ikke ha det bedre.
Jeg var bedt om å bedømme Fargeduene. Desverre var det ikke mange av dem.

STÆRDUER.
Det er mange år siden jeg sist så Stærduer  på en norsk utstilling.
Gjennomgående gode duer med meget god farge.Månetegningen ønskes mer avgrenset med jevn sølvfarge uten innslag av sort.Tegningen kan nok pyntes.
Båndene ønskes jevnere.
Av natur er de veldig sky , –  for å ” vise seg ” for dommeren må de burtrenes.
Da kan det fort komme ett poeng ekstra.

NURNBERG SVALER.

Kun 2 stk – meget god farge , tegning og fotbefjæring.
Skulle ønske mer bredde og kraft , de blir for smale og lange.

ISDUER.

Gode i type og størrelse men mangler noe i fotbefjæring.
Isfargen er kardinalpunktet .De skal ha en klar , ren farge fra nebbrot til og med kilen når man ser dem under.
Snur man duen og holder i nebbet skal fargen være klar og isfarget helt bak til kilens slutt.
På de utstilte var der 3 farger , kilen var bortimot hvit.
En altfor lys underfarge påvirker også sømtegning på båndene og ved en eventuell skjelltegning.
Sømtegningen blir for lys og man mister den fine kontrasten  mellom isfargen og den mørke sømtegningen.Det er denne kontrasten som ” gjør ” Isduen .


Norsk Petent Mefikk
Ole Kjell Løvås (NO)

Det var påmeldt 45 Peteter fordelt på 7 farger.

Selv om det ikke var rekordmange duer, så var kvaliteten rekordhøy.

Det jobbes godt med rasen for tiden, og det er flott å se resultatet.

Hvite var første farge. Her viste Sturle Assersen to unge hanner av meget god kvalitet. Den ene hadde meget god figur og stilling, manglet bare litt mer panne for å gå helt til topps. Den andre hadde mer pannefyll, men kunne vært bitte litt kortere i figur 96p til begge.

Røde var som vanlig den største fargen, og her fant jeg den beste Norske Petenten  som jeg har sett. Ung han 97 p og vinner av Norsk Petent. Oppdretteren var Ole Gunnar Torp. Gratulerer.

Jeg vil også gratulere Chris A Midbrød med gull på beste trio utstilt av junior, på hele Landsutstillingen. Trioen bestod av 2 hanner 96p, og 1 hunn 95p i rødt. Dette lover godt for framtiden.

Chris stillte også to gule. Bur nr 134 hadde best type og stilling, men dessverre litt tegningsfeil. Kronen kunne også vært mer fjærrik på de gule.

Blant de blå var det en god eldre hunn 95 p, fra Sturle Assersen. Det største ønsket blant de blå var bedre stilling.

Sturle stillte også en enkelt Blåternet stilig hann som kunne vært kortere. 95 p til denne.

En gulacert eldre hunn, med god figur. Ønsker om bedre stilling og tydeligere lacering 94p

Helt til slutt stod en pen nyhet. Ung Perleblå hann, fra Ole Gunnar. Den var perfekt på kardinalpunktene, stilling og krone. Kun et ønske om mer kraftigere figur.  96 p til denne.

Dette var mitt syn på Petentene på Landsutstillingen på Sola. Jeg gleder meg til å treffe dere og duene deres igjen.

Ole Kjell Løvås

STRUKTURDUER

Terje Ree (NO)
Vi som arrangerte utstillingen var nok litt skuffet over at det bare var utstillt 460 duer. Mye av årsaken til dette var trolig frykten for ungesyken som desverre nå har bredt seg. Men ellers var det en fin og vellykket utstilling ut fra tilbakemeldinger som har komt.

I gruppen strukturduer var det i år utstillt 16  kinesere.

Først i rekken stod en hvit ung hun. Ønske om bredere figur gjorde at duen også virket litt lang. Delelinje kunne vært bedre og underpute fyldigere.

Neste var en dunfarget ung han. Dun er ikke annerkjent farge i kineser. Duen var ellers alt for smal og lang i figuren.

Deretter kom 1 blå med bånd og 4 blå ternet.. Gjennomgående fin type og figur, kordte og brede. Små ønsker til flipper og delelinje. Puter og slør generelt i orden. Ung ternet hun best med 96p der det kun manglet litt i overgang flipper-manke.

2 gule var utypiske med lang figur. Også problemer med vingeføring. Flipper og lårdusker i orden.

1 perlet eldre han med fin type og figur. Puter, slør og lårdusker i orden. Delelinje kunne vært tettere og manke jevnere.

2 rødternet med god figur og type, korte og brede. Fine puter , slør og flipper. Ung han hadde de meste i orden men kunne vært jevnere i manke. 96p Champion og gruppevinner.

Til slutt 4 vinget i sort, rød og gulbåndet. Generelt noe smale i bryst. Ønsker om fyldigere puter. Eldre rødvinget hun skilte seg ut med god figur og type. Også puter, skillelinje og lårdusker i orden.

Kun ønske om sterkere flipper. 96p og Champion.Terje Ree



DIVERSE RASER
Hans Ove Christiansen (DK)

Kjære norske duevenner.

Det var igen i år en fornøjelse at gæste den norske landsudstilling. Det er Europas bedste udstillingsforhold. Tænk engang at gå direkte fra ens værelse til hotellets (et firestjernet hotel) store flotte sal, hvor duerne var samlet. For ikke at tale om maden og de lækre værelser. Ud over de fantastiske lækre retter både ved morgenbordet, middagsbordet og aftensbordet, var der hele dagen fri adgang til softice, popcorn, vand, kaffe+kage og frugt. Ønskede man ikke at gå på værelset under korte pauser, var der i hele hotelområdet behagelige lænestole og andre stole til at slappe af i.

Men det var naturligvis duerne alle var samlet om. Min opgave var at dømme mæfikker og danske tumlinger.

Gl. Tyske Mæfikker:

3 stk. røde af god kvalitet. Den første i kat.nr. 69 var et super dyr, men lidt svag i kryds, så derfor ”kun” 96 p.

Italienske Mæfikker:

8 stk. Generelt stod de lidt for opret og var lidt for lange i figur. Men den største udfordring er manglende pandefylde, her havde næsten alle et problem. Men jeg valgte at give en ung 0,1 97 p. Den var meget fin i figur og havde den rigtige stilling.

Hamburg Sticken.

1 stk. som var meget typisk. Men med åben ryg og dårlig vingeføring kunne den ”kun” opnå 94 p.

Afrikansk Mæfik.

7 stk. hvide. Her er europæisk topklasse. Jeg vil påstå, at havde de stået på den nylig afholdte europaudstilling for Mæfikker ville de stå som vindere. 2 x 97 p og 1 x 96 taler sit tydelige sprog.

Tysk Skjoldmæfik.

3 stk. sorte. Det er noget af det bedste, jeg har set i Norge. Alle stod med en rigtig god næbindbygning. De var alle lidt lange i figur. Her er en udfordring.

Gl. Orientalsk Mæfik:

8 stk. Jeg havde ventet at se nogle flere. De er jo blevet vældig populære i de senere år over hele Europa. Men de udstillede dyr var alle typiske for racen. Der var små ønsker som: kortere i haleparti, bedre kap. En eldre 0,1 toppede med 97 p. Den sortlacerede og den blåskæltegnede kunne ønskes renere i vingeskjold.

Danske Tumlinger:

29 stk. De hvide var gode i næb og øjenrande, men de fleste stod for vandrette og urolige. Flere med urene iris. En fin ung 0,1 opnåede 96 p. De sorte havde god længde på hals og ben. Tilfredsstillende stilling. Men de fleste mangler fylde i forhoved, men også her lidt urolige dyr. Den bedste danske tumling fandt jeg her. Den opnåede 96 point. De 2 gule kunne ønskes bedre i fjerlaget. De havde også for svage hoveder og næb.

2 sorte skader var for ringe en repræsentant for racen. Den første blå havde fejl på næbfarven, derfor 92 p. Den næste blå var fin i farve og tegning, men stod for vandret. De røde (7 stk.) var alle fine i farven, havde gode næb og øjenrandsfarve. Desværre stod næsten alle med en dårlig tegning. Brysttegningen går for langt ned, og dermed bliver undervingen også farvet, hvilket hørere til fejl. Konditionsmæssigt kunne jeg ønske mig dem lidt bedre. De 4 gule havde samme problem med tegningen som de røde. De fleste var også lidt lange i figur. Farven var god på dem alle, det var næbbene også.

Gl. Danske tumlinger.
Her var store tegningsproblemer.

Bedømmelsen var om fredagen. Om lørdagen var der mulighed for at høre et foredrag af dyrlæge Nils Reither. Det var interessant for mig, og man får altid noget med hjem, når man hører sådan en kapacitet på området.

Jeg vil endnu engang sige tak for opholdet og samværet med alle de gode nordmænd, som jeg har lært at kende gennem mange år.

Hans Ove Christiansen



DIVERSE RASER
Bjørn Carlo Andersen (NO)

Inntrykk fra Landsutstillingen 2019.

Igjen var vi samlet på Quality, Sola, og igjen hadde Bentsen og co. lagt alt til rette for oss sammen med Geir Rune i disse fremragende omgivelsene. Bare synd at ikke enda flere av våre folk fra diverse områder dukket opp. Noen bedre plass til vårt arrangement finnes ikke. Og bare det å kunne gå innendørs hele helgen er jo storartet, selv om vi blir fryktelig bortskjemte på denne måten.                                                                                                                                             

Så noen ord om de rasene jeg dømte denne gang. Jeg startet med en meget god samling Carrier, 4 dyr uten det helt store toppdyret, men en eldre hu fortjente 96 poeng, litt mer strekk på denne, så hadde Championatet vært der, alle hadde gode vorter etc., men mankerer litt mer strekk, savnet den god som stod på Høstutstillingen. Men pass på så ikke de blir for åpne i nebbet! Og så var det dette med minimum 5 duer i rasen for å bli beste i gruppen da!                                   

2 hvite Indianere var lovende ungdyr uten å få de høye poeng, men på sikt mener jeg de har mye å gå på.                                                                                                    

Polsk Langnebbet Tomler har vi ikke sett på mange år, og det var en flott samling vi fikk se. En Isfarget uten bånd ble best på 95 poeng, men også en Isfarget med bånd bar meget god. En Isfarget uten bånd med hvit hale skulle det være var den klart beste, men dessverre hadde den fargede fjær i halen, halen skal kun ha en farge i halen. Men alle var gode typer i figur og hodeform. 2 blå Wienere mankerte litt i strekk og holdning, og disse har vi sett bedre tidligere, men håper ikke rasen er i ferd med å forsvinne helt! De var jo vanligvis utstilt mange av tidligere.                                                                                        

 5 Märkiske Skader var en pen samling, med en sort eldre han på 96 og Champion. Men også 2 røde var gode dyr, men mankerte litt i hode, krone og nebbfasong. Se også etter at de ikke blir for uregelmessig i ryggtegningen slik som på den andre sorte.                                                                                                        

1 blå Limerick Tomler fikk 95, men den mankerte litt i hodet, og kunne gjerne hatt klarere øyne.                                                                                                                                 

Så var det til slutt Tysk Nonne, og her stod det 2 meget gode sorte som dessverre hadde fargede fjær ved beina, der det er hvit farge, skal det bare være hvite fjær, men litt pynting her som jeg sa til eieren, så hjelper det neste gang. Best ble da en rød ung han på 95 poeng. Tegningen på de blå må ikke li slik at det blir for få fargede slagfjær, minimum 7! For øvrig ønsket jeg bedre hodemasse og ikke så spisse i fronten på både de blå, den gule og den andre rød. Men en god samling var det tross alt.                                                                    

Til slutt er det bare igjen å takke arrangørene og alle andre gode duevenner for en flott helt, og igjen var vi østfra meget heldig med kjøreforholdene heldigvis. Og selvfølgelig en stor takk til mitt reisefølge Tone og Ole Gunnar som begge hjalp til med å holde humøret på topp begge veier.

Bjørn Carlo Andersen.