LU 2016

Best in Show
Kormoner

Gul – Ung 0,1 kat.nr. 522

Alf B. Knutsen
Norges mester oppdrett – Beste samling 2,2

Hans Petter Nernes

Afrikansk mefikk – hvit – 386p

EE Plakett – Europaforeningen – Norske Tomlere

Jan Heldal

Norsk Tomler


LANDSUTSTILLINGEN 2016 – Quality Airport Hotell Stavanger 22.-24. januar 2016.
Det inviteres til landsutstilling for raseduer på Sola i samme hotell som vi tidligere har mange gode erfaringer med. NRF styret står på vegne av alle landets lokalforeninger, for første gang som arrangør. Dette blir et samarbeidsarrangement med brevdueforeningen som har brevdueutstilling og årsmøte samme tidspunkt. Håper mange duefolk kan samles denne helgen.
Påmelding av duer sendes senest innen 31.desember 2015 til utstilling@raseduen.no
Nytt oppdatert påmeldingsskjema finnes på www.raseduen.no og det gjøres oppmerksom på at de gamle påmeldingsskjemaene ikke lenger skal brukes.

Påmeldingsavgift er kr 75,- pr. due som skal innbetales til bankgiro 1503.66.80552 v/Kasserer Gunnar Brandal – NRF, innen 31.desember 2015.
Duene skal leveres i utstillingslokalet senest fredag 22. januar kl. 16.00.
Vi gjør oppmerksom på at det blir en rutine endring i forhold til tidligere praksis vedrørende innsetting av duene.
1) Den enkelte forening skal stå ansvarlig for innsetting av medlemmenes duer.
2) Vann og mat -kopp blir satt frem/utdelt og skal settes på plass i buret sammen med duen.
3) Når duen tas ut så skal vann og mat –kopp leveres tilbake til angitt sted.
Helseattest, vaksinasjonsskjema og egenerklæring skal følge med duene. Forøvrig i henhold til NRF utstillings reglement.

Utstillingen er åpen: Lørdag kl. 1400 – 1900. Søndag kl. 1000 – 1400.
Vi anbefaler overnatting på Quality Airport Hotell Stavanger. Hotellet tilbyr flere alternative pakker og bestilling gjøres direkte til Geir Rune Eriksen, tlf 99746037, geir.rune.eriksen@choice.no
Innbetaling av hotell pakke betales på forskudd til kto: 9365.23.87096 senest innen 15. januar 2016 – innbetaling merkes med navn og pakke.

Pakke 1.
Fredag – søndag inkl
Middag fredag
Frokost lørdag
Kaffe te
Frukt / kake
Soft ice popcorn
Lunch lørdag
Festmiddag lørdag inkl 1 gl drikke
Frokost søndag
Kr 2450,- pr person i dobbeltrom tillegg for enkeltrom kr 500,-
Pakke 2.
Lørdag – søndag inkl
Dagpakke lørdag
Festmiddag lørdag inkl 1 gl drikke
Frokost søndag
Kr 1500,- pr person i dobbeltrom tillegg enkeltrom 400,-
Pakke 3.
Lørdag – søndag
Festmiddag lørdag inkl 1 gl drikke
Frokost søndag
Kr 1150, pr person i dobbeltrom tillegg for enkeltrom kr 300,-
Dagpakke.
Kr 395,- som inkl. kaffe te, frukt soft ice , popcorn og lunch
Festmiddag.
Kr 600,- som inkl. 1 gl drikke til mat samt felles aperitiff i forkant av middag

Salgsavdelingen gjelder kun for vaksinerte duer- tilgjengelige bur må avklares med Ole Kjell Løvås, tlf 48162922.
Spørsmål angående utstillingen kan rettes til Hans Petter Nernes, tlf 48019001


Dommerliste til Landsutstillingen 2016
Norsk Tomler (ensfargede) Svein H. Vikse
Norsk Tomler (båndede) Torbjørn Jektnes
Bergens Tomler Jan Oksnes
Norsk Petent Ole G. Torp
Engelsk Modena Jan Oksnes (Terje Eljervik har meldt forfall)
Tysk Modeneser Henrik Trevor Pedersen (DK)
Fargeduer Per Erik Pedersen (DK)
Mefikker Poul Erik Helweg (DK)
Strukturduer Leif Jensen (DK)
Utenlandske Tomlere Freddie Rosenthal (D)
Formduer; Skjønnhetsbrevduer; Dansk Tomler Ulrich Lahme (D)
Kropperter-Pustere; Vorteduer; Trommeduer Bjørn Carlo Andersen


Dommerberetning LU 2016
 

Av Bjørn C. Andersen

Igjen sitter jeg igjen med gode minner fra Sola, hvor det igjen ble avholdt en flott utstilling i gode omgivelser sammen med gode venner. Ekstra gledelig var det nå for meg å gå inn i mitt femtiende år som dommer, debuterte jo i 1966. Jeg begynte nå med Bergens Tomler som jeg også dømte på Høstutstillingen, og heldigvis var kvaliteten jevnt over klart bedre denne gang. De lange duene med veldig ujevne antall halefjær var vekk denne gang. De 2 beste oppnådde begge 96 poeng, med bur nr. 83 som vinner og sertifikat, dette var en ung hu som den eldre som også fikk 96 poeng. Det var ikke så mange grove duer denne gang, men øynene slites det fortsatt med, og det er rom for forbedringer her. Likeledes med litt bedre brystfylde på enkelte duer.                                                

Så dømte jeg 2 Carrier, hvor den sorte han var blitt noe grov i nebbvortene. Og således fått en altfor åpen i nebb, denne var også lott for lavstilt. Den blå hu var en tiltalende due som fikk 96 og sertifikat.                                                                   

Så var det videre til kropperter og pustere. Her begynte jeg med 2 Pommere som begge må få bedre strekk og pust, og noe her vil hjelpe med mer bur trening.                                                                                                                          

Det samme gjelde den ene Verkertflygel som var utstilt, opp med figuren og pusten, og bedre bur trening. De utstilte Voorburgere mankerte også pust og bur trening, disse har jeg sett bedre tidligere når jeg har dømt dem. best en eldre han på 94 poeng.                                                                                           

Norwich hadde klart bedre bur trening, og de var lettere å få opp pusten på, best en ung han med 96 og sertifikat, men det må passes på så ikke de blir for hvite opp under og bak øynene. En enslig blå pustet meget godt på fredagskvelden, men under dømmingen ville han ikke vise seg like godt og stoppet på 95 poeng. Dette var en due med rette figur og holdning.            

Hollandsk Ballong var en stor og fin samling med mange gode duer i burene, spesielt blant de hvite, men også noen gode i blått og silver. Best ble en hvit i bur nr. 320 med 96 og sertifikat. En god silver fikk 95 og ble nr. 2, samme poengsum som nok en hvit. De lange grove duene var så godt som helt borte nå, da de fleste hadde god figur og balanse.                                                               

Felles for de sistnevnte raser, er at de ikke får for mye føde mellom ankomst og bedømmelse slik at dette går ut over pusten slik at denne blir hengende, og duene ikke vil vise seg fra sin beste side. Her må de som setter duene inn i bura følge dette bedre opp i fremtiden.  Håper dette gir en grei forklaring i de rasene jeg dømte. Og takk igjen til alle for en hyggelig due helg.

 Bjørn Carlo AndersenAv Ole Gunnar Torp

Dommerkritikk landsutstillingen sola 2016

Jeg vil gratulere igjen med vel gjennomført landsutstilling på sola. Jeg vil takke for tilliten atter en gang som dommer i Norsk Petent.

Jeg starter med 12 hvite. Den beste var en ung hann bur nr 88 på 96 poeng som manglet litt i brystbredden. Ellers manglet det reisning og kroner som vi ønsker den og (nebbvinkel) og lang og smale

4 Sort. Jeg ga bur nr 103 en hunn 96 poeng. Den kunne vært bedre sort. Bur nr 102 som fikk 95 poeng var meget god i farge, men litt lang og med markert nebbvinkel. Jeg håper noen tar tak i den.

Sorte varianter for der er det få ustilte og i kvalitet i forhold til tidligere.
Så er det røde var det 21 stykk og der er kvaliteten meget god med 1 på 97 og 3 på 96. Duen i bur nr 114 på 97 poeng meget tiltalene på det meste som vi ønsker og de beste er nå veldig god i farge. Jeg vil gratulere Cate Iris Carlo Hansen med stor fremgang i varianten som oppnådde 1 på 97, 3 på 96 og 3 på 95 poeng. Ellers skorter det noe på stiling, noen er lange, farge, krone og hode og (nebbevinkel).    

Det var utstilt 1 blå og 5 blå vinget, men det riktig under blå med sorte bånd. Den beste bur nr 125 på 96 poeng kraftig ung hann som var litt lang. Sturle Assersen stilte noen lovende hanner som spesielt slet med dårlige krone som var for løs og dårlige rosetter. Hunnene var for spisse i hode og for lange, men bedre krone. Men lovende fram skritt og mulig heler videre.


3 Rødbåndet. Som det har vært flere av får det mangler litt krone og er lange i figuren. Og litt maske i skjoldfargen i forhold til de vi har sett best før..  


2 gullasert. Der er det vanskelig når det gjelder fingerfjær og for mange hvite slagfjør og komme videre i den lyse varianten som da får 92 poeng. Jeg tror det riktige videre er å bruke røde som er 7-7 eller mindre i hvite slagfjær og som er i orden med fingefjær. Å du får med på kjøpet god krone og riktig type.


Jeg avsluttet med en sjeldenhet 2 gule. Var hanen bur nr 131 som fikk 96 poeng var veldig god, men vær klar over at gult er lys variant, men hunen i bur nr 132 var god på det han var veldig akkurat med 10-10 i hvite slagfjær. Hunen hadde 7-7 så de passer veldig god sammen. Hun kunne vært bedre gul men der er de potensiale videre.

Generelt er krysset i orden på alle nå 

Så lykke til med avlene 2016