LU 2007

Best in Show

Tysk Modeneser

Sort Schietti 0,1 Katalognr 534

Odd Helge Vågen



Norgesmester Senior
Tysk Modeneser Schietti, Sort, 97 poeng
Oppdretter: Odd Helge Vågen.

Norgesmester Junior
Katalognr. 41
Norsk Tomler, Blå, 96 poeng
Oppdretter: Chris Andre Tollaksen,


Norgesmester oppdrett
Senior

Simen og Bjørn Rikter Svendsen
Norsk Tomler, 385 poeng

Norgesmester Junior
Chris Andre Tollaksen
Norsk Tomler, 381 poeng

Dommerrapporter fra Landsutstillingen 2007, Haugesund


Danske Tomlere
av Anders Christiansen

Jeg havde i år fået den store fornøjesle at få lov til at dømme de Danske Tumlinger. Tak for invitationen og tak for den store gæstfrihed jeg belv mødt med under hele mit ophold i Haugesund.

Ensfarvede glatbenede

Hvide

Rækken af Danske Tumlinger startede med 8 hvide ensfarvede. De hvide er for tiden, efter min opfattelse, en af de stærkeste varieteter vi har i Danmark, og kravene er derfor store til alle racekendetegn. Duerne i Haugesund var for de flestes vedkommende gode i hoved- og næbstyrke. Der bør til gengæld arbejdes med paradestillingen og med at få lidt mere glød i øjenrande og næbvorter. De udstillede var næsten alle handicappede af meget dårligt og beskidt fjerlag, hvilket trak bedømmelsen yderligere ned.

Sorte

Vekslende i kvalitet, bedst var en ung han fra Gunnar Espeland, med en fantastisk elegant figur og stilling, en ældre han ligeldes fra Espeland, var knapt så elegant i figuren men havde til gengæld en rigtig god styrke i næb og hoved, desværre havde den også lidt grove næbvorter og måtte derfor ”nøjes” med 96 p. De øvrige udstillede duer havde probelmer med paradestillingen og manglede styrke i hoved og næb. Farven var generelt i orden, men der bør nok fokuseres mere på en korrekt forfarve, et problem vi også i Danmark slås en del med.

Røde

Fem røde fra 3 opdrættere, kvaliteten var lidt ringere end i Danmark. Vandret stilling og for tør farve var to af de generelle problemer.

Skader

Sorte

Bare 3 tilmelde duer, pæne dyr, som er absolut er anvendelige i avlen, men som alle var for lange i figuren og for grove i øjenrandene til et udstilligsbur.

Røde

Pæne dyr med en rimelig paradestilling og, på nær en enklet, en pæn tegning. Flere havde en alt for tør farve og var lidt for lange i figuren. Vinderen blev en god harmonisk due fra Øyvind Vågen, som kun havde et enkelte lille ønske til halstykkelsen.

Gule

En meget ensartet gruppe, som næsten alle var for lange i figuren, til gengæld var tegning, farve og paradestilling helt ok. En ældre hun fra Bjørn K. Guldbrandsen skildte sig ud fra mængede, men havde lidt for åbne øjenrande til et certifikat.

Grejsere

Røde

Denne farve er vældigt stærk i Danmark og opdrættterne har de senere år fået en rigtig god kort type på dyrene. De 3 udstillede Grejsere i Haugesund, var pæne i figur og paradestilling, men var lidt mørke i skjoldtegning og havde alle et lidt kantet ”gammeldags” hoved.

Stænkede

Grå, gul og brun

Uden tvivl udstillingens stærkeste samling, alle med rigtig god og elegant type, samt rigtig god styrke i hoved og næb. Desværre var der små tegningsfejl hos flere duer. Niveauet er, specielt hos de brune og gule, højere end i Danmark. En gul stænket fra Stian Moen Knutsen, var samlingens perle, desværre havde den kun 9 halefjer, hvilket forhndrede en ellers velfortjent guldmedalje.

Båndende glatbenede

Rød- og gulkroede

En pæn samling som desværre alle var lidt vandrette i figuren og lidt blege i synet. Flere havde  desuden forskellige ønsker til farve og tegning. Det helt store problem var dog den voldsomme pyntning, som stort set alle udstillede duer i denne varietet var udsat for. Flere havde næsten nøgne lår, hvilket naturligvis trak ned på bedømmelsen.

Stænkede benbefjerede

Brun

Bare en enkelt tilmeldt dyr, men rigtig god længe på hals og ben, samt et stærkt hoved. Duen var på nippet til at blive for overdimensioneret til et udstillingsbur, men er givet et fantastisk avlsdyr.

 ——–

Engelsk Modena
av Jan Oksnes

Det var utstilt 46 Engelske Modena. 45 Schietty og kun en blå Gazzi.

Kvaliteten var god på de fleste duene. Det er tydelig at Amerika-importen nå kommer til sin rett. Sterke rette bein, god balanse og kraftig nakke som går over i store hoder gjør det til en hyggelig opplevelse å dømme. Fortsatt finnes det dog duer med korte halser og som graver nebbet ned i brystet og hvor det høyeste punktet på hodet er bak øyet. Enkelte dyr hadde også antydning til klapp/hengeøye. Dvs. øyeringen er ikke rund slik at pupillen ikke ligger ikke midt i iris. Dette trakk jeg et poeng. En due var overpyntet slik at jeg kunne se hvor oppdretteren hadde klippet. Pynting er tillatt men kun gjort slik at dommeren ikke skal kunne se hvor det er pyntet.

AOC betyr ikke at dette er en klasse hvor man kan stille duer med dårlig farge og tegning. Duefargen/tegningen må være godkjent hos andre godkjente dueraser.

Typemessig vil jeg si at de hvite med mørke øyne var den sterkeste varieteten, men disse er også de enkleste å lage da oppdretteren ikke trenger å tenke på fargen. Her var også utstillingens beste Modena, en ung hvit hann fra Bjørn Olsen. En fremragende due med meget god balanse. Duen var i parade morgen som kveld. Tett bak kom Jan Heldal med en eldre rød han også på 97p. også dette var en meget god han men fordi han ble fortere trett kom han bak denne gang. Jan hadde også en meget sterk ung mottled hun på 96p. kun litt dårlig farge gjorde at ikke også hun fikk 97p. Disse tre ble også belønnet med sertifikat. En ny mann innen raseduesporten, Gjermund Lyssand, gjorde det også sterkt med 96p. på en ung hvit hun. Tilslutt hadde Jan Heldal en ung Bronce tri han med 96p.

Norsk Petent
av Jan Oksnes

16 duer fra 4 oppdrettere med Cate Iris Carlo Hansen på topp med 96p.og sertifikat. En god due med oppreist stilling. God farge, godt hode med pent inntilliggende rosetter gjorde dette til en pen representant for rasen. Feil som gikk igjen var fargede fjær i halen, dårlig farge, smale figurer og for spisse hoder, men framgangen fortsetter.   
 ——–


Utenlandske tomlere
av Yngve Øvstedal 

I Europa er gruppa Utenlandsk tomler ei stor gruppe med hundrevis av varianter.

Her hos oss er ikke interessen så veldig stor for tida , men 49 duer i 13 raser ble utstilt av 14 oppdrettere i gruppa. Noen av oppdretterne har hatt rasen sin i mange år og har avlet fram en meget god kvalitet på duene sine.

Dette gjelder bl. a. Sigurd Haukås ,HRF og Bård Gulbrandsen , AARF med Tysk nonne ,kronet og glatthodet i svart og rødt. Denne gang ble det 3* 96 på Sigurd i svart glatthodet , svart med krone og rød med krone.

Robin Arnesen, ØRF deltok med 3 raser. Først og fremst i Long Faced som Robin har hatt i mange år. Denne gang i svart og svart tigret. Kvaliteten er god og den beste , en hun, fikk 95 poeng.

Skadepurzler er en rase som sporadisk har møtt på utstillingene våre. Nå stilte Robin 3 gule av bra kvalitet og det endte opp med 95 poeng på den beste.

Robin stilte også en ny rase og det var Stargarder Zitterhals. Det er en spesiell tomler som skal sitre med hode og hals i paradestilling . 3 blå hunner denne gang der 2 av de var av god kvalitet og fikk 95 poeng.

Olav H. Kydland , SJRF har vært trofast mot Wiener Tomlere i mange år.Han har lenge hatt meget gode eksemplarer i blått og denne gang fikk en meget god ung hun 97p.

Den var også vinner i gruppa Utenlandsk tomler.

Gl Hollandsk Tomler var representert med 4 kvite fra Torvald Pollested ,SJRF. En ung han var god og ble belønnet med 96 poeng.

En meget elegant, kortnebbet tomler er Budapester. Ådne Olsen jr.; HRF viste fram 5 storketegnete Det er en vanskelig rase med mange detaljer . God kvalitet på gruppa med 96 poeng på en eldre hun som den beste.

Hvitvinget Wiener er også en rase med mange punkter. Kjell Bognøy stilte 8 i rasen.

Her har nok Kjell mye å jobbe med for å høyne kvaliteten på stammen.Den beste fikk 94 poeng.

Helmet som er en amerikansk Kalott har kommet til landet i det siste.I Haugesund kunne vi se 6 av rasen , alle var røde.Kvaliteten var varierende men en fin eldre hun fra Johnny Larsen oppnådde 96 poeng.

Til slutt kunne vi se en svart Komorner fra Alf B Knutsen , 3 røde skadetegnet Felegyhazere fra Anbjørg Rødland og en gul Hamburg kalott fra Jan Oksnes . Alle disse var av middels kvalitet.

 ——–

Strukturduer
av Terje Ree 

Først vil jeg gratulere HRF med en godt gjennomført landsutstilling og takke for en fin duehelg. Dere har en god og dyktig gjeng  der de mest iherdige står på fra tidleg om morgonen til sent om kvelden for å få alle detaljer på plass, slik at vi som tilreisende skal få en hyggelig og minnerik opplevelse.

Så over til duene jeg dømte;

 Gammel Hollandsk Kapuziner.

2 sorte av fin type med god farve og tegning. Manglet litt i struktur der manke kunne vært litt strammere. 95p til en ung hun. Eier Sigurd Haukås.

2 røde som manglet en del i tegning og struktur.

Engelsk Parykkdue.

Hvite den beste fargevarianten der en eldre han stod med en fantastisk fin parykk men slet med holdningen. Den satte seg dessverre for mye bakpå halen og ville ikke vise skikkelig strekk i halsen. Derfor kun 95p. Naboen, også en eldre han stod med fin holdning men manglet litt i manken. 96p og beste parykk tilhørende Johan Ebeltoft..

De sorte slet med dårleg matt farve og for lite hvite slagfjær. Også generelt svake i struktur.

I rødt hadde Olav havsø stillt en fin rød han som fikk 95p. Litt løs i i manke og uferdig felling i hette. Ellers tendens til vel kraftige figurer i noen av de røde og gule.

Engelsk Høystjert.

Først 9 hvite i jevnt over god kvalitet. De fleste slet med for lite buk og brystfyll. Kroppen skal være ballformet sett forfra og fra siden.

En lavendel (askerød spread) og en sort med den rette kroppsform. Fin type og holdning.

96p til begge men den sorte som 1. vinner. Begge tilhørende Tor Mæland.

Kineser.

Flest gule som også generelt sett er den beste fargevarianten. Klart best en eldre han fra Rolf Henning Hegland med 97p og gruppevinner. Fin pute og skillelinje, store stramme flipper, godt markerte lårdusker, alt i alt en topp due.

I sort og rødt var det en del mangler i struktur og farve.

Blå og blåternet av rimelig god kvalitet men pass på dreiefjærene på ryggen.

Til slutt to stenket med god farve og putebefjæring. 95p til en ung han fra Thor Svendsbø med god figur, pute og lårdusker men litt svak i flipper.

En del av Kineserne kunne nok med hell vært pyntet i flipper og overnebbet kunne vært pusset på noen.

 ——–

Pustere og kropperter
av Yngvar Haugsnes

4 Steller Kropperter i farvene rød – gul og sort.

2 duer på 95 poeng ble beste resultat. Mer burtrening og litt pynting av tegning kunne resultert i høyere poengsum. For stor «snipp» gikk igjen på alle 4.

Vinneren ble en sort. Eier Rune Bentsen.

5 stk. hvite Brünner Kroppert.

2 stk. meget gode duer på 96 poeng. Begge med god pust, men den ene kunne hatt rundere ballong. Den som vant, kat. 652, hadde noe bred hale når den viste seg på det beste. Denne duen fikk også sert. Eier : Hans Petter Nernes.

Norwich Puster, ialt 6 stk.

2 sorte – 2 røde – 1 brunbåndet og en jordbærfarvet. Den brunbåndede var en meget god due med en god rund ballong, god pust og flott figur. Men dessverre 1 mørkt og

1 lyst øye. Ellers en due i toppklasse. (92 poeng).

Det ble en av de sorte, kat. 655, som vant med 96 poeng og sert. En due med meget god farve og tegning, men kunne vist seg med mere pust.

Eier av samtlige Norwich var William Midteide.

Hollandsk Ballong.

Her var det ialt 14 stk. 4 hvite – 4 sorte og 6 blå. En samling meget gode duer.

Hele 6 stk. på 96 poeng.

2 hvite med 96 p. Den ene kunne hatt noe kortere figur, men hadde en meget god pust, mens den andre (kat. 661), som ble vinner, hadde en meget god figur og holdning, men kunne hatt noe mere pust. Denne duen fikk sert. og ble også Gruppevinner.

I sort var det også 2 duer på 96 p. Kat. 665 var en meget god due, god ballong, god figur og holdning. Men når den viste seg på det beste, satte den dessverre halen rett til værs. Ellers kunne nok denne duen gått til topps.

Hos de blå var der noen som slet med skjev hale, og den som kunne vært best, hadde dessverre skjev ballong. Men også her var det 2 stk. med 96 poeng.

Alle Hollandsk Ballong kom fra Steinar Sætre.

Håper å få dømme disse duene igjen ved en senere anledning.

——–

Rapport fra Bjørn Carlo Andersen

Inntrykk og duer jeg dømte på Landsutstillingen 2007. 

Først vil jeg gratulere Jan Oksnes og hans stab for nok et gjennomført meget godt arrangement. Flotte utstillingslokaler, hyggelig dommermiddag, meget stilig og flott kamerataften, hvor sjefen sjøl hadde sitt 55 års-jubileum, og ble fortjent hyllet for dette.

Så til duene som begynte med 35 Bergens Tomler. Rasens gjennomsnitt er i stor fremgang.

Men fortsatt er det de litt store duene som gjør det beste inntrykk. De har god hodeform, de har gode øyne, vannrett figur, og flere av disse er lavstilte. Men også her er det duer med for oppreist holdning. De mer smekre duene sliter fortsatt med kantede hoder, svakere øyne og ingen fylde i bryst. Men felles for hele rasen, er fortsatt at de må få mer utfylte sokker som dekker tærne.

Jeg samlet meg om bur nr. 94, en ung han som best av hannene i hvitt, og den fikk 97 og sertifikat, bur nr. 100, en eldre han fikk 96, 2 gode duer etter min mening. Av hunnene likte jeg best en ungdue i bur nr. 109 som fikk 97 og sertifikat, mens en annen ung hu fikk 96 poeng. De fargede variantene har fortsatt noe igjen på typene, men det ser ut som at det er fremgang også her. En ung han fikk således 95, det samme med en ung gul han, mens beste røde var en ung han på 94 poeng.

Frankiske Skjoldduer var gode i type. De eldre hadde en mistenkelig mørk farge på øyenringene, uten å ha rede på hvordan dette kunne komme av, de yngre duene var nemlig betraktelig lysere på dette punkt, og alle duer kom fra samme oppdretter. Spesielt var dette merkbart på hannene. Det var også ønske med litt mer lakkfarge i vingene på de fleste. Best likte jeg en eldre hu på 95 poeng.

4 Thüringer Snippduer var en meget god samling, med 96 både på en ung han og en ung hu.

Litt større snipp på den unge hu, og det hadde vært helt i topp.

I Trommeduer var det denne gang stilt ut flere duer enn på mange år.

I Bucharer var det en eldre gul hu som var best med 95,litt kraftigere figur var ønsket på denne samt litt fastere kappe. Kappen var gjennomgående for løs på alle, samt bedre sokker og litt mer kraft i figuren.

De Tyske Dobbeltkappede var en meget god samling..  Til dels store kraftige dyr, med god farge og figur, men litt bedre i sokker hos noen hadde vært ønskelig, samt at noen kunne hatt litt fastere kappe. 96 poeng og sertifikat på en ung hu, men også 96 til en eldre hu.

De 2 Ertegule Nebbdusk Trommere hadde god farge og figur, men dessverre hadde den ene 3 bånd.  Best ble en ung hu på 95 poeng. Men felles for nesten alle dyrene i trommerrasene var at de hadde hengende nebbdusk. Her må mann legge mer vekt på å få støttefjær i bakkant av nebbet slik at ikke dusken blir hengende ned over nebbet.

Det var en god Show raser stilt, litt kraftigere figur var her ønskelig.

4 Genuine Homer kunne også vært noe kraftigere i figur, og litt bedre nebbstilling, men en eldre han fikk 95 poeng.

Alt i alt en fin utstilling med mye fine dyr både i de raser jeg selv bedømte, og i de fleste andre raser jeg fikk anledning til å beskue. Og som vanlig en masse hyggelige hobbyvenner, som jeg igjen håper å få treffe ved en senere anledning.

Bjørn Carlo Andersen.

——–

Tysk Modeneser Schietti/gazzi
av Hans Petter Nernes

Blå med og uten bånd.
20 stk. pleier normalt sett å være gode duer.
I år synes jeg de alle ble for løse i fjærdrakten og flere viste direkte dårlig figur med alt for høyreist hale.
Her kan også forlanges det ypperste i farge som flere dessverre ikke nådde opp til.
Ingen over 94 poeng.

Sort tigret og tjekket
Ialt 22 duer.
Fantastisk pen rekke somn holder meget høy kvalitet.
Alle riktig gode i figur og holdning og flere riktig gode i tegningen.
Endel av duene falt riktignok langt ned mhp poeng som grunnes i for lite tegning på kroppen.
Man kan si det er urettferdig ift andre duer som ikke har tegning men en tigret/tjekket skal ha jevn tegning over hele kroppen.
I de tilfeller det viser seg noen hvite i det sorte på kroppen så settes det som et ønske at tegningen skal være bedre.
Mangler mer eller mindre hvite fjør på kroppen (dvs det bare er hode, vinge, etc.som har hvit/sort fjær) så er det en feil og da vet man jo at man havner ned på 92 poeng. Den aller beste ble en eldre hun til Jan Aksel Andreassen som ble tildelt 97 poeng.

Rødfahlet
4 duer
Rimelige i type, form og farge men når ikke helt opp i forhold til de beste innen rasen.
Beste due tildelt 94 poeng.

 ——–

……………………flere rapporter følger her etterhvert som de mottas fra dommerne