Dommerkritikk HU-22

DOMMERKRITIKK HØSTUTSTILLINGEN I ETNE:

Hallo alle oppdrettere av Bergens Tomlere. Det var «gjilt» å komme til Etne, og dømme duer. Takk for innbydelsen.
Dommer kritikken kommer sent pga. data problemer. Med god hjelp fra Nina, er den her nå.


Så over til duene. Det var påmeldt 67 Bergens Tomlere. Fordelt på  Hvit, sort, rødt og gult. Jeg kan begynne med å si at det er gjort STORE framskritt i rasen de siste årene. Spesielt i sorte , røde og gule. De aller fleste hadde en korrekt vannrett figur. Det jeg savnet mest, var den rasetypiske lave stillingen. Den kan bli bedre på de fleste.


Først sto en fin gjeng hvite hanner, en fra Nils Reiter og to fra Team West. Disse fikk alle 96p. Videre kom jeg til unge hunner, der i bur 62 stod en due med en super vannrett figur og lav stilling. Denne hunnen fikk 97p og ble vinner av Bergens Tomlerne. Oppdretterne av denne fantastiske duen er Team West. (Johnny og Ronald ) Gratulerer.

Kat. 62 – 97 p


Det var også en ny junior som stillte gode duer, i denne knallharde konkurransen. Bur nr 70 fikk 95p. Denne ble beste due  stilt av junior Mats Eide Hansen. Gratulerer med en god begyndelse. Mats hadde også andre gode duer.

Kat. 70 – 95 p


Så gikk turen til de sorte. Her var det stor forbedring på rasepreg og farge. Bur nr 73. Der sto en fin lav vannrett hann med god glans i fargen. 96p til denne. Oppdretterne var også denne gang Team West. 

Kat. 73 – 96 p


Team West hadde også den beste røde bur. nr 86 En ung hann med god type og farge. Til og med slagfjærene var godt pigmenterte. I gult var det hard konkuranse men Team West tok også her en knepen seier Bur.nr. 101 95p.

Kat. 101 – 95 p


Det var godt å se at alle de beste duene var ungduer. Team West er pr i dag det store lokomotivet i rasens avlsfremgang, men det kommer flere andre like bak. Spesielt  positivt var det med Mats Eide Hansen. 
Håper på et godt samarbeid i tiden som kommer.
GOD JUL 
Ole Kjell Løvås.


DOMMERKRITIKK FRA HØSTUTSTILLINGEN I ETNE.

Endelig var det tid for utstilling igjen, og jeg hadde fått oppgaven med å dømme Engelsk Modena og Tyske Modenesere i sort og sort gazzi.

Dette var min første utstilling der jeg dømmer Engelsk Modena. Det skinte gjerne gjennom at jeg er Tysk Modeneser oppdretter og opptatt med at detaljer er viktig. Detaljer som en Modena oppdretter gjerne ikke synes er så viktig. Men når det er helhetsinntrykket som står som første punkt på bedømmelsen, så mener jeg at de siste detaljene er avgjørende for en vinnerdue.

Men over til bedømmelsen:

Begynte med 2 hvite Modena fra Bjørn Olsen. Disse ville ikke vise seg og stod og blåste i buret. Vet de kan prestere bedre, men endte på 2 x 94.

Så kom en god samling med røde Modena. Den beste var en eldre hun fra Jan Heldal. Kanskje den beste figurmessige Modenaen på utstillingen, men med betydelig sortfarge på nebbet kunne jeg ikke gi den høyere poeng enn 96 p. Heldal hadde en meget god gruppe eldre hunner der de 3 andre fikk 3 x 95. Jens Dahl hadde og en god rød på 95 p. Det jeg gjerne vil tilføye er at nebbene på enkelte av duene var svake. For lange og for tynne. Dette gjør at helhetsinntrykket svekkes.

Så kom en god gruppe med sorte Modena. En ung sort han fra Bjørn Olsen fikk 97p. og vinner i Modena. Rund flott figur og med veldig god farge. Den stod flott under hele bedømmelsen og med et flott hode med kraftig godt nebb. Ellers hadde Bjørn Olsen med en meget god samling med sorte der en ung hun fikk 96p. Også Svein Anders Øvrevik hadde med 2 unge hunner som ikke helt nådde opp i konkuransen.

Kat. 136 – 97 p

Det var også en Bronce Tricolor, en Bronce og en Russet tri utstilt uten at de kom helt opp. Best en eldre Bronce hunn fra Terje Eljervik på 95p.

Så var det gledelig med 14 Modena Gazzi som var utstilt. Det er vel en stund siden vi såg så mange Gazzier på en utstilling. Først var det 4 sorte gazzier. To meget gode fra Jan Heldal. Best en ung han med flott figur og stilling og god tegning, men fargen var dessverre gråsvart. Når det står duer rundt som har en meget god sortfarge så kunne jeg ikke annet en å gi den 96p. Heldal hadde også en god hun på 95p. Bjørn Olsen sine 2 nådde ikke helt opp her, men kjenner jeg Bjørn rett så jobber han godt med de sorte gazziene og vil komme sterkere senere.

Kat. 150 – 96 p

4 bronce tricolor fra Svein Anders var gledelig å se. Et par av dem med nydelig tegning. En eldre hun utmerket seg og fikk 96p. Hvis jeg ikke husker feil, så var det rosetter i halsen som gjorde at den havnet på 96p.

Kat. 157 – 96 p

1 bronce plain fra Jan Heldal, men med brutt iris så havnet den på 92p.

2 opal fra Jan Heldal. En flott ung han på 96p. og en ung hun med brutt iris og 92p.

Kat. 159 – 96 p

Til slutt en ung hun silver cream fra Øvrevik. For svakt hode og brutt iris ga bare 91p.

Alt i alt en flott gruppe med Modena, så får andre bedømme om undertegnede gjorde en godkjent jobb. 😊

Så til de Tyske Modeneserene.

Først ut 4 sorte Modenesere fra Odd Helge Vågen. Som alltid gode duer fra denne oppdretteren. Best en ung han på 96p. En meget god due og med litt dypere bryst hadde den nok fått toppkarakter. Ellers 2 duer på 95p. og en på 94p. En god samling.

Så var det 12 sorte gazzi fra Odd Helge Vågen og Kjell Bognøy. De 9 fra Odd Helge var et flott skue. Her har han jobbet godt de siste år. Best en ung han på 97p. Flott tegning og figur og stod godt på hele utstillingen.Tett på kom en ung han på 96p. Manglet litt underlinje for å nå helt opp. Også en eldre han på 96p. Meget god samling.

Kat. 214 – 97 p

3 sorte gazzi fra Kjell Bognøy som deverre stod med lyse øyenringer, som er en feil, og derfor 91 p.

Det var det jeg dømte denne gang. Så vil jeg få takke NRF for en vel gjennomført utstilling. Dessverre var det mange utstillere som dessverre ikke kunne stille pga. restriksjoner, men takk til de som kom. Det var en flott helg for oss som var der og en etterlengtet utstilling. Takk også til Nina som ledet og gjennomførte en strålende utstilling.

Ronald.


Hadde gleden av og dømme 47stk Tyske Modenesere på årets høstutstilling i Etne. Flott hall med godt lys.

Veldig gøy med utstilling igjen både å få se duer og oppdrettere.

Startet bedømmelsen 4stk blå schietti fra Trond Børseth. Gode typer alle fire. Eldre 1.0 best med 96p. Bedre overgang hode-hals, som et ønske. To av hunnene hadde for dårlig farge i slagfjær.

Kat. 167 – 96 p

3 stk blå med sorte bånd fra Trond. Duer på det jevne. En ung 1.0 med flott strekk på 94 p. den beste. Fjærstruktur hals, bedre overgang hode-hals og mer brystdybde var ønskene.

5 stk blåternet også fra Trond. En meget sterk samling som alltid fra Trond. En ung 1.0 var nær 97p men med mangel i brystdybde fikk den 96p. Fantastisk tegning og farge på samtlige. En eldre 1.0 også på 96 p.

Kat. 175 – 96 p

Trond avsluttet sin samling med to stk mørkternet En eldre 1.0 best på 95p.

En enslig blåskimlet fra Jonny Larsen var nær 97p. Meget elegant ung 1.0 men med ønske om mer brystdybde fikk den 96p.

Kat.181

Rødfahl 8stk.Meget sterk gruppe. En 97 og to stk på 96p alle fra Roald Drotningsvik. En meget elegant ung 0.1 som vinner.

Kat. 188 – 97 p

Rødfahlternet 7stk Også en meget sterk gruppe. Ung 0.1 vinner på 96p. Fantastisk flott due som med rundere hode nok hadde blitt beste TM. Alle 7 fra Ronald.

Kat. 195 – 96 p

7stk Gulfahl fra Roald. Også dette en meget sterk gruppe. En meget elegant ung 0.1 vant på 97p og også senere kåret til beste TM. Meget fortjent. Fin strekk rund kropp, flott vingeføring, rygglukking og godt hode. Gratulere Ronald!

Kat. 202 – 97 p og Vinner Tysk Modeneser

Avsluttet med 10stk rødfahlskimlet fra Jonny- Også dette en meget sterk gruppe. 3 stk på 96 p. Dybere bryst på en meget elegant ung 0.1 hadde gitt 97p.

Alt i alt en meget god samling tyskere. Vingeføring, åpen rygg, er ting som må jobbes med. Hode- hals overgang er blitt bedre men for lange bakhoder ses ennå. Et mer rundt hode spessielt på hunner er også ting som kan bli bedre.

Takk for en flott helg, og spesiell takk til Nina og resten av forbundstyre som gjorde dette mulig!

Mvh Odd.Helge Vågen


Til Norsk Racedue forening

Tak for invitionen til at komme til Norge og dømme duer . Lidt om de duer jeg dømte.

Spansk Jordbærøye: En lille samling de fleste var for lange i figuren og for løse i øjn rande som skal være mere røde, en stod med vingene under hale som er en fejl.

Brunner Kroppert: En god samling, gode i figur og pust, benstilling ønskes bedere, det kan skyuldes under-laget i buret.

Amsterdamer: Og så en god samling gode i figur og pust, mangler lidt i brystbrede, enkelde lidt løse i fjerlaget.

Nurnberg Svale: En rigtig fin samling, meget ens figur tegning gode rosetter og kapper,kun små ønsker som gennemfaevet næb og mere fyld i kappen.

Friserdue: Kun 2.stk. Gode i farve og størelse, ønsker til flere krøller på vingeknoer, og fastere krøller i båndområdet.

Høystjert: Her er der ønsker til er bedere benplasering for at få den rigtige parade stilling.

Kineser: Ønskes lidt bedere i figur, lidt længere flipper, bedere makeret delingslienje, og mere fyld i overpuden.

Danske tomler: En lille samling de sorte havde gode hovedform, øjne og øjnrande farve, der ønskes en mere oprejst parade stilling, en ung hun med god hoved og figur, men desvære med hoved for langt bagover. De gule var meget
urolige i buret så paradestilling blev ikke god.

Gammel Danske tomlere: Gode i figur, men de skal have røde øjnrande, de 2.havde blege øjnrande derfor 92. p.
En tegnet due skal pyntes der hentes de sidste p.

   Med tak for god forplejning Venlig Hilsen Mogens Andreasen

Eg hadde gleden av å dømme norske tummlere, mefikker, og utenlandske tummlere på denne lenge etterlengtete utstillingen i Etne.

Det var påmeldt 41 stk norske tummlere.
Her ble en rød ung hunn tildelt 97p. Tilhørende Gunnar Brandal. En meget kort fin due. Med god farge. Og viste seg fra sin beste side, og stod med nydelig stilling og prakt. En god rød hann også Gunnars, fikk 96, litt utydelig rosett på høyre side.

14 stk hvite. Også her ble det ut delt 97p til en eldre hun. Eier Odd Helge Vågen Fantastisk type det også. Små marginer fra første plassen. En ung hunn fikk 96 P. Også Vågen.

I sort var det to eldre hanner to ganger 96p til Jan Heldal. Den beste med litt bedre hode enn nr to.I gul ble beste 95p. Eier Jan Heldal.

I den blå familien var det fem stk. veldig fine typer. Med god stilling her. Beste ble ung hunn 96p fra Rolf w Tollaksen. Med den beste krone og rosetter.

Kat. 38


Gl. Hollandsk  mefikk.
Tre stk fra Thor Oppdal .best ,97p til en ung rødbåndet han. Nydelig kort type med ett fantastisk hode. Eldre han,blå med bånd, fikk 96p,ønsket litt mere fyll i forhode.

Gl.tysk mefikk
Kun en utstilt. Ung sort han.
95p. Ønsket bedre tegning bland annet. Eier Trond ove Alvseike.

Italiensk mefikk.
14 stk. alle fra Kjell Bognøy.
Beste her ble eldre han i 96p. Fin stilling. ønsker lengre ben og hals. Og nr to 95p med en veldig fin farge.ønsker lengre ben og hals. Og noe bedre stilling.

Kat. 282


Afrikansk mefikk

4 stk utstilt. Alle fra Jan Bødker. Beste eldre han i 96p. God hode og nebb. Ønske mere kraft i kropp og bryst. 

Kat. 288


Limrikk tummlere.
Var det stilt en fin samling, alle fra Roger Birkeland.
Den beste var en ung hunn i 97p. Nydelig due. Med en meget god figur/kropp. Gode øyne.  Gode sokker og perfekt stilling. Nr to ble en ung ternet hun. 96p. Ønsket bedre øyne her. Også en god ung blå Han 96p. Litt mindre oppreist stilling var ønske her. Også andre fine typer og fine farger, noe bedre øyne og stilling gikk igjen her.


Takk for en knall fin helg i Etne. Og en takk til forbunds styre som har gjort en Stor jobb for å få dette gjennomført.

På gjensyn.
Johnny larsen.


Norsk Mefikk Petent

7 Norske Mefikker var påmeldt i fargene sort, rødt og blå m/bånd, med et frafall på 1 sort.

I det første buret sto en meget lekker ung sort hann fra Trond Ove Avlseike, med bra stilling og flott krone og rosetter. Den ville vært vinner av klassen med 96 p hvis det ikke hadde vært for feiltegning foran høyre lår, veldig leit å måtte gi denne 92 p. Han sto støtt som en påle under hele bedømmelsen og viste seg fint frem hele tiden, så lenge det ikke var et kamera i nærheten. Ønsket litt rundere hode/bedre høyde over øyet på denne, ellers en veldig flott representant for rasen.

Neste ut var en ung sort hann fra Hans Petter Nernes. Denne falt fort sammen under bedømming, og ønsket her var bedre oppreist stilling og krone mer ned mot hode. Litt pynting av 2-3 fjær i krona her, og han ville hatt en jevnere krone som hadde lagt seg godt ned mot hode. Han fikk også trekk for rødskjæret i fargen, og endte på 94 p. Ellers en kort fin due med pent hode, god panne og godt bryst. Anbefaler ikke videre bruk i fargen sort, da rødskjæret er veldig arvelig. Bronsen kan derimot gi god farge til røde/gule varianter.

Først ut i rødt var en ung hunn fra Trond Ove Avlseike. En meget pen due med god stilling under hele bedømmelsen, god nakke, krone, kryss og rosetter. Også denne dessverre feiltegnet foran høyre lår, og gikk fra 96 p til de sure 92 p. Ønsket her litt rundere hode/bedre høyde over øyet.

Neste ut var nok en hunn fra Trond Ove Avlseike. En pen due med godt avrundet hode, god krone, kryss og brystfylde. Hun sto tilnærmet vannrett under hele bedømmelsen og fikk derfor trekk for stillingen, som ønskes mer oppreist. Rosettene var veldig små, og hun mistet dem fort, i tillegg fikk hun tydelig midtskill i nakken. Ønsket her bedre fylde, og sammen med et litt dårlig utviklet undernebb hvor overnebbet krummet seg litt, endte hun på 94 p. Obs rygglukning.

Den siste av de røde var også fra Trond Ove Avlseike, og ble plassert som nr 2 i klassen. Hun hadde et pent hode med krona godt ned til hodet, god nakke og kryss. Dessverre mistet hun rosettene fort, og sto tilnærmet vannrett under hele bedømmelsen. Stillingen gjorde også at hun virket noe lang i kroppen. Også denne hadde litt dårlig utviklet undernebb og endte på 94 p. Obs rygglukning.

Sistemann ut var en fin blå m/bånd ung hann fra Hans Petter Nernes. En kort, pen due med godt avrundet hode og panne, og godt befjæret nakke. Krona var for opprett, og ville gitt et bedre rasepreg om den var pyntet litt. I tillegg manglet han litt på å holde på rosettene sine, og fikk trekk for dette. Ellers en veldig god representant som ble stilt som nr 1 i rasen med 95 p. Obs rygglukning.

En gjenganger for ca halvparten av duene som ble bedømt var noe dårlig lukning i ryggen. Jeg valgte å se bort fra dette under bedømmelsen pga årstiden, men vær obs på dette i videre avlsarbeid. Gledelig var det dog at alle sto med 4 fingerfjær og flere oppimot 10/10 i slag.

Takk for tilliten, dette var en fin liten gjeng til både glede og frustrasjon.

Nina Solbjørg