HU – 2018

 

 

Dommerberetning HU 2018

Fargeduer

Svein H Vikse

En takk til arrangøren for tilliten. Oppgaven var overkommelig med få duer.
Markiske Skader.
En rød med god tegning og holdning. Den hadde dårlig farge og var alt for lang.
En sort var mer representativ med kort god figur. Her var også fargen i orden – glansfull.
Dessverre manglet den  rette holdningen, de skal ha en stolt fremtoning.
Pynting – klargjøring til utstilling hadde gjort seg.

Isdue, sokket.
En enslig skjelltegnet. Alt for blass farge i slagfjær og halebånd , her skal det være god kontrast til isfargen , ujevn og for lys underfarge med hvit buk er ikke ønskelig.
Duen var heller ikke i form.

Nurnberg Svaler.
Fire rødbåndede – er usikker på om fargen på disse er riktig. Så for meg at disse skulle vært lysere og jevnere i skjoldfargen, og dermed havnet jeg på nettet og fikk bekreftet mine mistanker.
På bilder jeg fant viser de en jevn farge på skjoldet.
Vi finner rødbåndede i mange andre raser, også i NT , og fargen skal være lik.
På Nurnbergsvaler er alle farger mørkere enn hos andre raser . Dette skyldes kravet om fettkiler i alle farger. Hunnene mørkere enn hannene.
Ett par med for lys farge på fotbefjæring og synlige 3dje bånd.
Ønsker mer brystbredde .
En enslig rød som manglet kraft , brystbredde , og hodepryd. God i farge.
De blå er den beste gruppen.
Jevn og god farge, dessverre mangler de det gjennonfargede sorte overnebbet.
Er nok en umulig oppgave å få dette til på de dyrene som er tilgjengelige her , men jeg så dem i Lipzisch for ett år siden , så de er ikke så langt borte.
Alle farger hadde gode fettkiler , mangler i bredde og størrelse.
Nurnberg Svalen er den største av alle Fargeduer.
Den gamle standarden fra 1902 sa at duen skulle være 35 – 37 centimeter !! ?
Rød og gulbåndede er en rarietet – selv i Tyskland.

 

Diverse raser

Johny Larsen

Hei alle,
Må først og fremst rette en takk til Haugesunds gjengen med O store Jan O i spissen. Veldig viktig at det blir holdt høstutstilling for å opprettholde interessen for å drive med utstillings duer……!
 
Eg fikk gleden av å få være med en fin gjeng med norske kvalitets dommere og bidra denne fine helgen.

Eg dømte først formduene og Gennuine homer. Her var det en eldre blå hunn som var best med 96p. Hun viste seg med god stilling og fin fjærdrakt – Fra Sigbjørn Johannessen.
De rødbånede lå hakket bak.
 
Så skjønnhets brevduer – godt jobbet. Tre fine eksemplarer fra Lars Falkeid. Den beste var en eldre hann som fikk 96p og sertifikat. Fin fin type med mye kraft og eleganse.
 
I engelsk modena var en rød hunn fra modena kongen Bjørn Olsen helt fantastisk og fikk velfortjent 97p. Tett etter en nydelig ung hvit hunn 96p. 96p fikk også en kort meget god bronse plain fra Terje Eljervik.  Og en helt utrolig godt tegnet bronse sprangled black – Bjørn Olsen.
 
Her var også to veldig gode gazzi fra Bjørn. En nydelig sort hunn i 96p kun småting som manglet,  og en rød gazzi hann som det er lenge siden vi har sett maken til –  dessverre hadde han feil i tegningen.
 
Til sist utenlandske tummlere Rhein. Ringslager – tre i tallet. Her en hann som fikk 96p. Fin fjærdrakt og med figur og vingeføring i orden. Tilhørende Jan Oksnes.
 
Limerick tummlere var det bare en av, men det var en nydelig due som viste seg fra sin beste side – kun med litt løs fjærdrakt. 96p. Grattis til Torbjørn Jektnes med den.
 
Takk for denne gang og på gjensyn i Stavanger alle duevenner!
 
Johnny larsen


Diverse raser

Bjørn Carlo Andersen

Inntrykk fra Høstutstillingen 2018.
Igjen vil jeg takke for en helg blant mange gode duevenner. Bare synd at det ikke var flere duer enn de 237 som stod i burene.
Ekstra synd for arrangøren HRF som igjen hadde påtatt seg dette arrangementet til beste for oss alle. Og de skal ha all ære for at de gjorde så godt de kunne for at vi skulle møtes. Riktignok var det en dag lenger enn det bruker å være, noe som medfører ekstra utgifter for de som ennå ikke er pensjonister, men må ta seg fri fra jobb. Men dette var nok et engangstilfelle. Så over til det viktigste, nemlig duene, og da først og fremst de jeg selv bedømte.
Først Vorteduene som begynte med en enslig blå Carrier som jeg ga 95 poeng, litt mer strekk i kroppen så kommer den høyere, for vorter etc. var helt i orden. 2 Indianere med en meget god hvit hu på 96 og sertifikat, en tiltalende due på de viktigste punktene. 2 Spanske Jordbærøyne (Spansk Indianer) var ikke ferdig utviklet, og derfor kun 94 på den beste.
Gikk så over til Pustere/Kropperter med 5 Brynnere, og alle av god kvalitet. En rød fikk 96 og sertifikat, hadde den hatt noe bedre nakkepust, så var 97 innEn god rekke med Indisk Høystjerten rekke vidde. Også en god hvit og en rød til med dårlig farge, i det hele en god samling. Kun 2 Norwich, hvorav en sort av meget god kvalitet, 96 poeng og best i gruppen, ønsket på denne var litt mer strekk i figuren. En blå var ikke i beste form under bedømmelsen, så derfor ingen høye poeng. 8 Amsterdam Ballong som nok led litt av at de ikke hadde pappa bak i burene. De var vanskelig å få i rett stilling, noe som hadde bedret seg klart på søndag. Best likte jeg en hvit han som fikk 96 og sertifikat, flere gode hvite som viste fram etter vært, det samme med de 2 i silver, hvor mulig den beste stod etter at de ble burvante.
2 hvite Nebbdusk Trommere hvor en han fikk 95, men led av litt slitte sokker og litt hengende nebbdusk, noe som var meget god på huen. I burene var de stilt i motsatt kjønn av hva de var. Huen burde også hatt noe kraftigere figur.
1 enslig frisert som burde hatt bedre frisering i frammere del av vjngene.  Så var det 12 til dels gode Indisk Høystjert hvor jeg fant den beste i en rød han som fikk 96 og sertifikat. Den som gikk igjen var ønsket om mer kraft i figuren, bedre haleføring, og noe kortere i ryggen ved overgang til hale. Vedrørende haleføringen som var enkelte en tendens til å stupe framover med halen over hodet, samt at et par hadde tendens til zitterhals. Til slutt var det 8 Kinesere, hvor jag fant den beste i den vanskelige varianten rød vinget. Den fikk 96 og sertifikat. En meget god due på de fleste punkter. Flere gode dyr i rasen, blant annet i gult, men flere led litt av litt åpne og skjeve brystputer, litt små flipper, samt noe bedre lårdusker. Men en god samling var det.    Så igjen takk til alle for en hyggelig helg, og vi 3 østlendinger hadde fantastiske værforhold over fjellet begge veier.
Bjørn Carlo Andersen.