HU-2017

Best in Show
Odd Helge Vågen

Norsk Tomler

Hvit 0,1 ungdyrDommerberetning HU 2017

Diverse raser

Av Bjørn Carlo Andersen


Duer jeg dømte på Høstutstillingen 2017 på Karmøy.

Igjen ble det en trivelig helg sammen med gode duevenner i godt miljø. Og takk til arrangøren for et godt tilrettelagt arrangement på alle måter.

Så noen ord om de rasene jeg bedømte:

Jeg startet med 13 Bergens Tomler i hvitt og rødt, og ikke uventet ble de hvite jevnt over høyest bedømt, men de røde har non gode anlegg som kan bygges videre på, spesielt den som ble lavest bedømt grunnet dårlig fjærpleie. Den hadde den absolutt beste figuren og øyne. Best i den hvite flokken ble en eldre han fra Kjell Bognøy på 96 og sertifikat. Feil som gikk igjen var dårlig øyne og noe høyreist stilling. I begge disse punkter trenges det forbedringer.

Fortsatte så med 4 Indianere hvorav en rød fra 2016 var meget langt framme alderen tatt i betraktning, og det ble 96 og sertifikat til Oksnes på denne. Fortsatte så med 2 Brynnere av ypperste klasse, hvorav den røde han fikk 97 poeng, og jeg mener det er den beste  i rasen jeg noen gang har sett, men også den blåskimlede han var meget god. Her har William noe å satse på i framtiden. Norwich holder også en god klasse, og Lars-Erik Bentsen hadde en flott samling på 5 meget gode duer, hvor jeg likte best en ung sort han som fikk 96 og sertifikat, den hadde en meget god pust og reisning, En blå var minst like god, men mankerte nesten helt de påkrevde eupoletter på vingene. 2 i kategorien brun hadde også meget god pust, men bar halen for lavt dessverre.

Så var det en stor rekke med Amsterdam Ballong, (Hollansk Ballong) 19 duer tilsammen. Her var det flere dyr av god kvalitet som fortalte om en god stamme hos eierne. Det var ikke lett å finne den beste, men jeg bestemte meg for en eldre han fra Thor A. Oppdahl som fikk 96 og sertifikat. Samme oppdretter hadde nok en due på 96, mens Jens Dahl hadde en meget god silver eldre han på 95 poeng. Den som var feilen på enkelte duer var løs fjærlag i ballongen og noe vannrett og lavstilt.

3 Friserte kom i bura, da noen uteble, og her likte jeg beste en eldre rød som i katalogen står som gul. Denne hadde en god figur og et godt krøllet vingeskjold, De gule hadde ikke god figur, og manglet også krøllene en del.

Av Trommeduer var det denne gang kun 5 hvite Tyske Nebbdusk Trommere fra Lars-Erik Bentsen. Best av disse var en eldre han som jeg ga 96 og sertifikat. Den hadde god figur og en jevn fin nebbrosett, bare sokkene kunne vært noe bedre stelt. Dette gikk også igjen på neon av de andre, mens nebbrosettene hadde en tendens til å være litt vel åpne, samt ha litt svak understøtte.

Da er det igjen å takke alle for en fin helg, og at vi alle treffes igjen på Sola i januar.

Bjørn Carlo Andersen.

Tyske Modenesere

Av Odd H. Vågen

Tysk Modenesere Høstutstilling

På årets Høstutstilling i Haugesund hadde jeg gleden av og dømme de utstilteTM. TM var nok en gang den største gruppen med 49 duer utstilt. En meget flott samling hvor typene stort sett er i orden. De smale lange typene samt de dårlige hodene er stort sett borte. Dermed blir det lite som skiller de beste duene. Farge ,tegning og fjærstuktur blir ofte det som skiller de beste.

4stk.sort Sch. fra Kurt Dalen Gledlig å se at alle står med god farge. Mer kraft og strekk er ønskelig.95p på en flott eldre 1.0

6stk blå u/bånd fra Trond Børseth og Rolf Hegesen. En god samling hvor jeg også fant gruppens vinner,en eldre 1.0 fra Trond 97p. Type,holdning,hode og fjærstuktur var helt topp.

Dårlig farge i slagfjær samt fjærstuktur i hals var de største problemene på de resterende.

10stk blåternete også fra Trond og Rolf. Mange gode duer hvor to unge hanner fra Trond skilte seg ut,begge får 96p. Også her er fjærstuktur i hals og overgang hode /hals et problem på flere.

Gledlig med 3 stk hvite fra Rolf Helgesen.Elegante typer som dessverre står med åpen rygg/dårlig vingeføring i tillegg til noe svake hoder.

En enslig gul fra Ronald.Flott type.Dårlig fjærstuktur i hals og dårlig farge trekker ned,93p

11stk Rødfahl. Typenessig en megetgod samling. To gode hunner fra Ronald og Johny på 96p.

Problemer med pepper i hale/slagfjær,ren skjoldfarge og skimmel i hals på en del av duene.

8stk rødfahlternete. Kanskje den sterkeste gruppen,hvor en ung 0.1 fra Ronald får 97p.

I tillegg har samme oppdretter to unge hanner på 96p.

5stk rødskimlet fraJohny.Elegante flotte duer.To unge hunner skiller seg ut hvor beggefår 96p og den ene sertfikat.

Til slutt to stk gassi.En Rødfahl og en rødfahlternet. Kort fin figur på begge,men vegger sliter noe med holdning(tipper forover).95p til den ternete fra Ronald.

Et problem vi bør tenke på er at flere av de utstilte duer står påmeldt i feil farge.

Både i blåternete og rødfahlternet re det nå 3 forskjellige varieteter ,i blåternete: blåternete,tett blåternete og mørk. Rødfahlternet:rødfahlternet ,tett rødfahlternet ogrød dominant.

Dette ble ikke tatt hensyn til på denne utstillingen men det blir kanskje et problem på LU med dansk dommer?  Takk til alle duevenner for en flott helg!

Mvh OddHelge Vågen.

Diverse

Av  Jan Oksnes

 

Norsk Petent.
Startet med en småfiks ung hvit han fra Chris Midbrød som fikk 95p. Chris er junior, så ham får vi nok høre mer fra i framtiden. Han stilte også to sorte. Best var en ung han med 96p. Litt mer oppreist så er 97 oppnålig. De røde startet med 5 unge hanner. Best var Cate med to på 94p. Mer brystbredde, bedre farge, mer fjær i krone var her ønsker. En ble stilt med oppreist krone og fikk 90p. Vi er kommet så langt nå at oppreist krone er en feil! Fire eldre hanner med Cate på topp med 97p. En super hann som også ble nr 2 i Best inn Show. 8 unge hunner med Chris på topp med 96p og sertifikat. En flott ung hunn som vil utvikle seg videre. Nr. 2 ble Cate med 95p. Ønsker her var bedre farge, mer brystbredde og mer masse i panne. De røde ble avsluttet med tre gode eldre hunner fra Cate på 95p. En rødbåndet ung hann fra Sigbjørn på 94 p manglet litt kraft. Rødlasert/gullasert var begge i felling, men bør også ha finere sømtegning.

Fire gode Carrier fra Rolf Helgesen stoppet på 96p på en eldre blå hann. Ønsket her var mer vannrett nebbstilling.

Show Raser. 7 stk. fra Johny Larsen. Ønsker her var strammere fjærdrakt i hals og mer masse i forhodet. Best en eldre blå hann som stod meget godt med super fjærdrakt/kropp og vingeføring. 96p og sertifikat.

Indisk Høystjert. 10 stk. i tre farger. Alle fra Yngvar Haugsnes. Sort Halet. To unge hanner med pene haler og god farge men for små og smale i kropp. 94p. Blå Halet 4stk. Her stod den beste med bra størrelse og god brystbredde. Halen kunne vært i bedre stand, men 96p, sertifikat og championat. Rød Halet. Også her 4stk. Best en ung hann med 95p. Ønsker: større haler, bredere bryst, mer panne.uer er aldri feil. Ses i Stavanger neste gang.

Diverse

Av  Johny Larsen

Hei alle duevenner.

Jeg fikk igjen gleden av å være med og dømme på høstutstillingen vår, som ble holdt på vakre Karmøy.

Formduer stod på programmet for min dommer gjerning.

Først var det Genuine homer. Utstiller Sigbjørn Johannessen. 5 i tallet – en blå og resten rødbåndet.

En pen eldre han var den beste med 96 p. Den hadde den beste figuren og et nydelig fyldig bryst. Kunne hatt noe mer høyde over øyet, noe den blå med 95p hadde i massevis, men som manglet i figur og bryst.

 Så til Sottobanca. Utstiller Nina Solbjørg. Her også 5 stk. Best var en rød skimlet ung han – 96p og sertifikat, som hadde masse fylde og god figur. Også fin stilling. Kunne hatt kraftigere panne men det kommer seg nok til neste år. I tillegg en fin hun som også hadde god figur. To store fine hanner var også utstilt, men de var litt høyt stilt og manglet litt i kappen og på brystfylde.

Til slutt var det Tyske skjønnhets Brevduer sin tur. 6 stk. – utstiller Lars Falkeid En eldre rød hun 96p og sertifikat var best. Meget fin stilling og god figur. Den hadde også det beste hodet og nebb. Her var også en fin ung hun i rødt – manglet en del kraft i kropp og hode, men meget god strekk.

Takk for en knall fin utstilling til Haugesund gjengen med Jan Oksnes i førersetet. Kosehelg med gode kamerater og masse fine duer er aldri feil. Ses i Stavanger neste gang.