HU 2016

Best In Show

Thor Opdahl

Amsterdamer (Hollandsk Ballong)

Kat.nr 242 HvitDommerrapporter HU 2016, Kokstad, Bergen

 Først vil jeg takke Johny og gjengen for en flott helg. Jeg koste meg virkelig. Jeg var så heldig at jeg fikk med meg Nina Solbjørg som skriver og hun var til stor hjelp.

Jeg startet med 13 hvite Bergenstomlere fra tre oppdrettere. Beste type var en lav vannrett ung hunn fra Magne Sætersdal, men litt uklare øyne og litt lang i halepartiet gjorde at det kun ble 95p. Beste BT ble en eldre hunn fra Kjell Bognøy som var helt i orden, men litt  høystilt gjorde at det bare  ble 96p og sertifikat.

6 Show Racer. Alle fra Johny Larsen. Best en ung gulbåndet hunn på 96p og sertifikat med god figur og holdning foran en eldre rødbåndet han med god holdning, som var litt lang i halen og fikk 95p. Resten slet med dårlig vingeføring og vannrett figur.

6 Genuine Homer utstilt av Sigbjørn Johannesen. Pene typer, men ønsker mer kraft/størrelse. Best en ung blå m/bånd  hunn som fikk 96p og sertifikat.
10 Sottobanca som er en forholdsvis ny rase hos oss. Men med litt hjelp fra vår  Danske venn Simon Christensen som selv oppdretter dem,  gikk jeg i gang. De fleste askerøde slet med veldig urein farge i vingeskjoldet og litt for lange i halen. Best var Nina Solbjørg med en ung hunn på 95p. Men den beste var en rødskimlet ung hann også fra Nina Solbjørg med 96 p og sertifikat. Litt kortere i halen var ønsket her.

13 Tyske Skjønnhetsbrevduer fra tre oppdrettere. Lars Falkeid hadde de tre beste duene, men de var gjort i orden litt for seint slik at de stilte med rosa nebbvorter. Rolf Helgesen stilte en pen ung hann i blå m/sorte bånd. 95p.  Jan Helge Havsø vant på en rødbåndet ung hann med det riktige hodet og holdning/figur. Litt kort i hals og ben. 96p. Selv om det var en HU var jeg skuffet over nebb/vortepleie på de fleste duene.

Tyske Modeneser Schietti i gul,rødfahl,rødfahl ternet og rødskimlet. Tre gule, store gode avlsdyr, men mangler litt i eleganse. Best, ung hunn, 95p. 11 Rødfahl, veldig varierende i farg og tegn, men stort sett, korte gode figurer. Best eldre hunn fra Johny Larsen med 96p. 7  rødfahl ternet. Alle fra Ronald Drotningsvik. Her var rosinen i pølsen. En eldre hunn hadde det hele, og fikk 97p, sertifikat og gruppevinner.

Mvh. Jan OÅret forinden havde jeg jo været i Sokndal på høstudst. Og sikke en masse gode norske venner man fik. Så det var med stor glæde jeg rejste til Bergen. Jeg mødtes med min danske dommer kollega Anders Christiansen i Københavns lufthavn fredag eftermiddag. Og tog videre til Bergen.


Vi blev mødt af en smilende og glad Rolf Henning i lufthavnen. Og 5 min så var vi på hotellet. Der fik vi vores værelser og lige et hurtigt kig ned i udst rummet. Hvor vi fik hilst på flere af de norske venner.

Så var der arrangeret en lille udflugt for Anders og jeg til Alf Knutsen due museum. Og sikke et spændende sted først und og kigge på Alfs duer i hans store luftige slag med mange fine duer. Efter følgende gik vi på loftet i Alfs hule. Museum og der var så meget at kigge på at der ikke er spalte plads i bladet hvis alt det skulle remses op. Men utrolig spændende var det.
Så gik det ikke længere Alfs kone Bente havde dækket op og vi fik skøn pizza og en lille smule øl. Tusinde tak til hr og fru Knutsen for en dejlig aften.

Lørdag morgen gik vi igang med bedømmelsen kl 8. Jeg startede med afrikanske mæfikker. Hvor Norge jo helt er med i Europa toppen. Der var to udstiller af afrikanere. Men de hvide fra Hans Petter Nernes trækker fra med gode store runde hoveder fine figurer en ung han vandt med 97 point lige efter fuldt af en ældre han på 96 point. Ønsker til de andre er bedre næbdrej og indbygning og mere hovede over øjet.

Gl orientalske mæfikker. En lidt blandet flok. Hvor krav til den race er at farve og tegning står skarpt. Flere havde rust i bånd. Lidt lave ansat kapper og bedre afrundet hoved er ønskeligt. Flere var tilmeldt med forkerte farver. Men fik snakket med opdrætterne og fik skrevet de rigtige farver på kortet. Så nu skulle det være i orden til næste udst. Bedste due blev en rødlaceret langspejlet fra Thor A Opdahl med 96 point.

Der var bare en gammel tysk mæfik og en italiener. Som var på det jævne begge fine duer 95 og 94 point fik de.

Pommersk kroppert var der to duer en hvid og blå. Gode i figurer var de begge. Med store velplejede sokker. Mangler mere i pust gjorte de begge. Bedst blev den hvide med 95 point til Lars Erik Bentzen.

Norwich puster. Var en fornøjelse at se i så stort antal. 22 stk. Det er ikke mange steder man oplever så mange norwich samlet. Og alle fra en opdrætter Lars Erik Bentzen. De var der i 4 farver. Ønsker til dem er større pust og taljemarkering. Mere forparti og længere i ben. En del kunne have lidt bedre burtræning. 2 fik 96 point en sort og en brun.

Hollandsk ballon var der fra to opdrættere i to farver. Hvide og blåfahlet. Her var den første en hvid han helt fantastik. Kuglerund med god ballon og perfekt dressur. Han fik fortjent 97 point og gik senere hen og vandt Best in show. Stort tillykke til Thor A Opdahl. Men Jens Dahl kommer på en flot anden plads med både fine hvide og blåfahlet. Så kan være næste år det skifter.

Vil til slut sige tak til Bergens praktdue forening for en fantastik weekend. Hvor man virkelig har følt sig velkommen. I må gerne lave høst udst hvert år 😀😀😀😀

De bedste due hilsner

Simon Christensen.


Jeg hadde den store gleden av og dømme våres stolthet og alles kjære Norges tomlere.

En og god samling var stilt i forskjelige farge varianter. Den beste med 97 p. En gul eldre han. Fra hans Petter Nernes. Gruppe vinner og nr 2 best inn show. Stod fantastisk hele dagen. Han hadde også en gul hunn som var hakk i hel med 96. Nydelig due det også.

Det var en perle blå hun fra Ole Kjell Løvås som var tredje best. Fantastisk eldre hun med det beste brystet og den beste fjær drakten.

I hvitt var der en god gjeng med dyr. Der den beste var en hvit ung han som var best med 96. P. Nydelig due som bare manglet noe mer bryst fylde.

I rødt var en eldre han best med en helt fantastisk farge. Gunnar brandal. Godt jobbet.

I blå med sorte bånd. Og blå ternet. Var det egil Amundsen som trakk det lengste strået foran Jan Oksnes med 96 p eldre han.

Det var til sist to tigrede fra Jan Helge havsø. Der den beste var en ung han i 95p.

Jeg hadde også gleden igjen og dømme engelsk modena. Med ett skuffende antall duer påmeldt. Den beste var en sort gazzi ung han. Gisle Eide i 96p.

I sort var det en eldre han som var best med 95p. Egil Amundsen men vill ikke helt vise sitt potensiale før søndag. I blådt var en ung han fra Karl Ingve Eide best med95p. Det var også en bronse tre. en god hunn fra Johnny Eide. 95p

Til slutt to blå gazzi der Svein Anders Øvrevik med 95p var best.

Med vennlig hilsen Johnny larsen.

Takk til alle gode due venner som deltok på våres utstilling.

Vell blåst👏🏻👏🏻👏🏻Jeg vil først få gratulere arrangørene B.P.D.F. med en flott arrangert utstilling i flotte lokaler på Kokstad. Samtidig som det igjen var meget hyggelig å treffe alle gode duevenner                                                                                                             

Så vil jeg gi en oversikt over de rasene jeg dømte.

Jeg begynte med 1 enslig Carrier, som til gjengjeld var en meget god due som jeg ga 96 og Sertifikat. Litt mer strekk i hals og ben, så hadde det vært enda et poeng.                                                                                                                                      

Så var det fargeduene som begynte med 4 sorte Stærduer av jevn god kvalitet. Best var en ung hu som fikk 96 og sertifikat. Litt smalere og finere bånd på noen hadde gjort seg, og se opp for at månen er noe jevnere. Hyggelig å se rasen igjen som vi ikke har sett i burene på lenge.                                                                     

 Så var det den vanskelige rasen Nurnberg Lærke. 4 duer som alle var hamret. Den beste var en han som fikk 95 poeng. Den hadde god figur, og hadde den beste underfargen, den kunne hatt nor klarere tegning på vingene, altså for mørk tegning. De øvrige hadde god tegning, men hadde alle for lys underfarge. Har må fargen som er i brystet, gå helt ned til kilen.                                                           

Så var det 4 meget gode blå Sachsiske Skjoldduer av meget god kvalitet. Og den beste fikk 96 og Sertifikat. Litt rene i båndene hadde gjort seg, mens sokkene var gode på de fleste, og selvsagt fargen.                                                                              

6 Tyske Nebbdusktrommere av noe blandet kvalitet, men den ene hvite han var et meget flott eksemplar som fikk 97 og Sertifikat, her var det ikke mye å si på kvaliteten. De andre hvite var noe ujevne i spesielt nebbrosetten og litt i sokkene.                                                                                                                                              

4 sorte Bernburger Trommere burde vært fastere i kappen, samt hatt noe bedre sokker, men best en på 94 poeng.                                                                                  

 I Hvitvinget Wiener var en eldre rød hu beste med 96 og Sertifikat, den hadde det meste med fine røde øyenringer og god farge. Men den eldre gule huen var også meget god, litt bedre underfarge hadde gjort seg.                                                                      

Märkiske Elster har vi ikke sett i burene på mange år, men var til gjengjeld gode dyr, med en sort ung han som best på 95 poeng. Krasnador Tomlere har vi vell heller ikke sett i burene på det jeg kan huske, en rase med spesiell vanskelig tegning som ikke er på høyde før etter minst annen felling. Best her var en eldre gul han på 95 poeng.                                                          

Så var det Tyske Nonner, og her gledet spesielt de blå, hvor en ung han fikk 96 og Sertifikat. Så gode blå mener jeg vi ikke har hatt her til lands tidligere. Men også gode duer i både rødt og gult, men her var ønsket noe bedre i hodeform på de fleste.                                                                                                                      

I Komorner var som vanlig kvaliteten meget god, og en eldre gul han fikk 96 og Sertifikat, men også en ung sort han var meget god og fikk 96.                                       

Hamburger Schimmel var gode dyr på de fleste punkter, men tegningen var meget variabel, enten alt for mørke eller alt for lys, best en ung hu på 94 poeng.                                                                                                             

Kønigsberger Reinaugen avsluttet det hele, og her var en eldre han best med 96 og Sertifikat, en meget god representant for rasen.                                                               

Så vil jeg til slutt takke igjen for en hyggelig helg i Bergen, og så treffes vi på Sola om 2 måneder.

Bjørn Carlo Andersen.