HU 2015

Best In Show

Ole Gunnar Torp

Nurnberg Svaledue

Blå Kat.nr 198

Gruppevinnere – høstutstillingen 2015 – Sokndal

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er HU2015NorskTomlerEgilAmundsen-882x1024.jpg
Norsk Tomler hvit, 0,1 96 p. Egil Amundsen


Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er HU-15GenuineHomerSigbjornJohannesen-923x1024.jpg
Genuine Homer, Rødbåndet 1,0 96 p. Sigbjørn Johannesen


Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er HU2015EngModenaBjornOlsen-853x1024.jpg
Engelsk Modena Sort, 0,1 96 p, Bjørn Olsen


Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er HU-15HollBallongJensDahl-1003x1024.jpg
Hollandsk Ballong, Hvit 1,0 96 p Jens Dahl


Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er HU-15Nurnbergsvale-1-1024x747.jpg
Nurnberg Svaledue, Blå 1,0 97 p, Ole Gunnar TorpDette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er HU-15NebbduskLarsEBentzen-1024x711.jpg
Nebbdusk trommer, 1,0 95 p, Lars Erik BentzenDette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er blakineser-1024x970.jpg
Kineser Blå 0,1 95 p, Jens Dahl


Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er HU-15AfrikanerHPNernes-980x1024.jpg
Afrikaner hvit 1,0 97 p. Hans Petter Nernes


Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er HU-15HelmetJohnyLarsen-899x1024.jpg
Helmet Gul 0,1 97 p Johny Larsen

Dommerkritikk av Ole G Torp

Først så vil jeg gratulere med en fin utstilling. Og ikke minst med flott opplegg i hele helgen.


Norsk petent: Av Ole Gunnar Torp.

Det var utstilt 3 hvit. Den beste duenummer 62 poeng 95p det er ønske om mer panne, bedre rosetter og bedre tilliggende og mer regelmessig krone og lite lange og smale i figur.

Det var utstilt 9 sorte. En ung han bur nummer 66 var den beste men på grunn av tegne feil i hode kunne jeg ikke gi den mer en 92p. Det var synd for den var veldig bra på det meste og hadde minst fått 96p hvis det ikke hadde vært grov feil. De andre manglet lite i krone ligger mer til hode, noen kunne vært bedre sorte.

Det var utstilt 24 røde. Den beste røde bur nummer 80 96p. Bedre forhode. Ønsker på de røde en krone som ligger til hode, bedre over gang hode til nebb (nebb vinkel). Det manglet noe i fjær kvalitet, hode form, lit lange i figur og farge. Noen står for mye vannrett stilt. Bur nummer 97 en meget god hun som hadde tenkt å gi 97p. Men dessverre var det for mange hvite slagfjær som er grov feil.

Det var utstilt 1 blå. En ung han en god due som fikk 95p. God type, figur og kraft. Men den manglet lite i krone og rosetter.

Det var utstilt 2 rødbåndet. Hvor hunen var best med 94p. bedre figur, for lang og bredt bryst. Bedre krone til hode.

Det var utstilt 1 gul båndet. Bedre i figur og mørkere farge (for lys). Mer markerte bånd i riktig farge. Feil i antall farget finge fjær og hvite slag fjær.

Det var utstilt 3 gullasert som er tvilsom i farge, for lyse. Når de blir så lyse samtidig det er en lys variant for de ofte problemer med antall finger fjær og slag fjær. Bur nummer 106. Hadde god kraftig figur er klart beste av dem.

Generelt i petent er de blitt bedre markerte kryss. Dere må lese standarden. Det er fortsatt duer som kommer på utstillingen med grov feil. Eks antall hvite slagfjær.

Takker for tilliten som dommer.


Dommerkritikk av Bjørn Carlo Andersen
 

Først vil jeg rekke en stor takk til herrene Lars Erik Bentsen og Jan Gunnar Skipstad for det flotte tiltak de påtok seg slik at det igjen ble en Høstutstilling. At det ikke kom flere enn 287 duer, var ikke deres feil, for et slikt tiltak burde samlet flere duer fra due Norge.

At folk strømmet til på lørdag var også bare å håpe at dette brakte nye medlemmer for ettertiden.

At utstillingslokalet ikke hadde det beste lys for bedømmelse, er noe som lett kan rettes på til en senere anledning. Overnatting og festmiddag lørdag på Bakkamo var en gledens opplevelse. Noe flott hotell behøver vi ikke ha ved enhver anledning. Vi må sette ned på noen av våre krav her, for at det skal kunne være noen som vil påta seg et slikt arrangement i fremtiden. Håper at arrangementet bærer seg, slik at det kan gjentas på samme områder ved en senere anledning.

Så over til de rasene jeg dømte denne gang. Jeg startet med 12 Bergens Tomlere, alle hvite, som i kvalitet har vært vist mye bedre tidligere. Kun 1 oppnådde sertifikat og 96 poeng. Den hadde god stilling og gode øyne. Felles for mange var feil i halefjær, noen stod med opp til både 14 og 15 helefjær, mens andre igjen hadde for få. Øyne og hodeform bør også bli bedre.

I Formduer startet jeg med 9 Show Racer, hvor en blå ternet fikk 96 og sertifikat. Denne hadde god figur og godt hode og nebbform. Mangler som gikk igjen var her mer kraft i figur og noe bedre hodeform. 2 gode Genuine Homer, hvor den rødbåndede var en meget god type og fikk 96 og sertifikat, den ble også best Form due. 4 Skjønnhetsbrevduer hvor vi har sett jevnere kvalitet tidligere, men en blå eldre han fikk 96 og sertifikat. Denne hadde god type, mens de andre mankerte noe i strekk og hodeform.

I Farge duene var en flott samling Nurnberg Svaler hvor også utstillingens beste due befant seg, nemlig en blå båndet han som fikk 97 og sertifikat. En bedre blå i rasen har vel ikke vært vist tidligere. En blå uten bånd var også meget god og fikk 96. Den samlingen som stod der av blå ser vi nok ikke like gode i hjemlandet Tyskland. Også 2 rød båndede var sjelden gode i denne vanskelige variant. I Isduer var en eldre skjellet han best med 96 og sertifikat. Denne hadde god tegning og type, den andre skjellete mankerte skarpere tegning og de båndede burde hatt litt bedre sokker og skarpere båndsøm.

Da er det bare å takke for en hyggelig due helg med mange flotte due venner i god atmosfære hvor vi koset oss på alle måter. Ikke minst når vi kunne sitte samlet på kveldene på Bakkamo, meget koselig var det der. Og takk og pris for at ikke utstillingen var en uke senere.

Bjørn Carlo Andersen.