HU 2010


Dommerkritikk av Jan Oksnes
 

Først vil jeg takke Kennet og gjengen for flott helg hvor vi bare hadde duer i fokus.

Jeg startet med 12 Norske Petenter i rødbåndet og rødternet. De fleste begynner å få den rette oppreiste holdningen. Farge og tegning er også i orden. Likeså pannevinkel. Ønsker er litt mer brystbredde, og  litt kortere figur.

En del hadde dårlig fjærkvalitet. Det må bli orden på om en skal oppnå høyeste poengsum.

Best var Cate Iris med en ung hann på 96p som hadde det meste i orden.

21 påmeldte Tyske Skjønnhetsbrevduer fra 4 oppdrettere var gledelig. De fleste hadde den riktige vannrette holdningen. Duene hadde også fatt skikkelig nebbpleie på forhånd.

Best ble en blå med bånd. En ung hann fra Øyvind Vågen med 96p. En stor flott due med lang hals og langt kraftig forhode. Ønske her var litt bredere bryst. Samme oppdretter stilte også gode blåskimmel. Best en ung hann med 95p.  Johnny Larsen stilte rødbåndet i god kvalitet. Gode kropper, god farge og tegning. Men de fleste hadde for korte, kraftige halser. To hunner hadde strekken men manglet litt kraft i forhodet og mer brystbredde. Best en ung hann med 96p. Ønsket her var mer strekk i hals. Lars Falkeid stilte dominantrøde i god kvalitet. Flotte hoder og lange halser. Best en eldre han med 96p.

Engelsk Modena. 32stk. Herav 6 Gazzi var vel som forventet. Skuffende mange Schietty med dårlig farge. Dette er ingen fargedue, men når helhetsinntrykket skjemmes må en reagere. Ellers hadde en del løs fjærdrakt i anus. For korte og tynne halser, for lange i haleparti var også feil som gikk igjen. Men det var gode duer innimellom. Terje Eljervik Hadde en flott Bronce-plain eldre han med 96p. Eneste ønske her var litt fastere i anus. Utstillingens beste Modena ble en flott sort han fra Bjørn Olsen med 96p. Litt mer brystdybde og jeg skulle med glede gitt 97p. Samme mann hadde også beste røde. En ung han med 96 p. Ønsket her var strammere fjær i anus. Det ble også stilt en fantastisk flott Mottled ung hunn. Flott holdning og hals. God bredde i bryst men ingen lengde/dybde. 90 p var vel for strengt på en så god due. To gode Gazzi hanner med 95p. En ung Bronce-tricicolor han fra Jon Fløystad og en Bronce-plain eldre han fra Terje Eljervik. Kun små ønsker her.


Dommerkritikk av Yngvar A. Haugsnes.

Kropperter & Pustere.
 
Der var ialt 15 stk., med variert kvalitet.
 
2 stk. Brünner kroppert, en hvit og en sort, fra William Midteide.
Den hvite fikk 94 poeng, da den skulle hatt rundere ballong og smalere hale. Ellers en god due med mye pust.
Den sorte hadde rund ballong, men dessverre med skjeve ben.
 
4 stk. Norwich Pustere, også fra William.
2 sorte og 2 jordbærfarvet.
Den beste her var en av de sorte med 96 poeng og sertifikat. En meget god due på de fleste punkter, men ønsker en bedre overgang taljen/ballong.
 
9 stk. Hollandsk Ballong, samtlige fra Steinar Sætre.
4 stk. hvite – 1 sort – 2 blå m/bånd – 2 askerød ternet.
Den beste duen for dagen var en hvit ung han med 97 poeng, sertifikat, best i gruppen og blandt de 3 beste på utstillingen, totalt ca. 400 duer.
 
GRATULERER !
 
En eldre hvit han og en ung askerød ternet han, fikk 96 poeng.
 
Gratulerer også arrangøren for en vellykket fin utstilling. Tusen takk for invitasjonen og oppholdet.

Yngvar Haugsnes

 

Dommerkritikk av Yngve Øvstedal

Norske Tomlere på Høstutstillinga.

33 Tomlere møtte fram til bedømning denne gang og de kom fra 7 oppdrettere.

Først stod 6 svarte av middels kvalitet der feil ved krone og rosetter gikk igjen men en bra eldre han fra Geir E. Birkeland oppnådde 95 poeng.

En god samling med 6  røde fulgte og den beste var en ung hun på 96 poeng fra Gunnar Brandal.

Den beste gruppa denne gang   var de gule . 11 duer fra 3 oppdrettere var av meget god kvalitet . Bård Gulbrandsen fikk 2x 96 på en ung han og en ung hun,  også gode duer fra Gunnar Brandal og Geir E. Birkeland.

4 blå var med , en bra han fra Gunnar Brandal fikk 95 poeng .

4 rødbåndete av godkjent kvatitet , en eldre hun fra Sigbjørn Johanessen fikk 95 poeng.

Til slutt 3 duer av den skjeldne varianten gulbåndet fra Ole Gunnar Torp og en ung

hun var meget typisk og oppnådde 96 poeng.

I de siste årene har vi fokusert mye på rygglukning og oppreist holdning hos våre Norske Tomlere : Denne gang var rygglukningen og holdningen i orden hos de fleste så her har oppdretterne gjort en god jobb. På Tomlertreffet i høst var det fokusert på en høyt plassert krone med rosetter .  Denne gangen hadde noen både gule og røde flott krone med tydelige rosetter og de satte da standarden her.  Men opptellingen etterpå viste at 70 % av duene hadde ønsker i krone og / eller rosetter så her har oppdretterne en stor jobb å gjøre.

Til slutt en stor takk til arrangørgjengen i Arendal . Det er alltid en fornøyelse å komme dit på utstilling.

Yngve Øvstedal , HRF


Dommerkritikk av Henrik Pedersen, Danmark

Som altid var det en rigtig dejlig oplevelse at besøge det Norske land og nyde Jeres gode gæstfrihed.

3 sorte gazzi: gode typer med pæne hoveder og god fjerstruktur. Der skal dog være bedre skjoldfarver og ryglukning derfor 95 point som det højeste.

De tavlede gazziere var generalt for dårlige i tavltegningen. De havde en god hals og ben længde. Dog var de pyntet for meget i hasefjerene. Der var en hun på 95.

Der var 2 blå båndede gazzier. Hunnen var en rigtig god type. Desværre var der hul i båndene. Jeg håber de vokser ud med tiden. Hannen havde en rigtig god hals og benlængde,  lidt  bedre hoved og nakkeovergang.

Schietty 2 stk. blå med bånd. De var ganske enkelt for langt fra standarden. Det er en af de stærkeste variateter.

Skimlet 2 stk. En rigtig god skimmeltegning, og så var det vist også sagt. De kan simpelt hen ikke bruges til avl. Halsføringen var som en hollandsk ballon. Typer og benstilling var helt forkert.

SchiettyBlåtavlet. 5 stk. hanner der havde gode typer, fine hoveder og god fjerstruktur. De må generalt ikke blive større. Det gennemgående problem var tavltegningen. Talvtegningen og slagfjersfarven var alt for tør, derfor 95.

Røde schitty 2 stk. De var gode i kroppen og farven. Der ønskes mere hals og benlængde og bedre fjerstruktur i halsen og båndrækken. Igen 95 point som det højeste.

Gule med hvide bånd. De var generalt gode i typerne med fine farver og bånd. Hovederne og ryglukningen kunne være bedre.

Gule lysskjoldssømmet 4 stk. Faktisk gode skjoldfarve og sømtegning. Igen ønskes bedre  hovedform og ryglukning. Pas på pyntningen i hasefjerene. 95 som det højeste.

Rødfahlet hun. God type og farve. Men skulle have bedre hovedform og strammere hasefjer. 95 point.

Sorte schietty. Der var gode duer og mindre gode duer. Der var duer der var alt for langt fra standarden. 2 hunner fra Odd Helge var til gengæld prima duer. En med lidt for langt næb fik 96 . Den anden hun havde t lidt for bredt hoved derfor 96 point.

Sorte tigret og schekket. En meget flot samling. Generelt den bedste der var både gode hunner og hanner flere på 95 og der var 2 på 96 point som lige der manglede det sidste.

Det var imponerende at I på kun 2 år kunne avle x-ben og krydsende slagfjer væk.

Tak fordi jeg kunne være dommer hos Jer, og jeg har haft en fantastisk weekend.

På gensyn.       

Med venlig hilsen Henrik Trevor Pedersen.


Dommerkritikk av Hans Ove Christiansen, Danmark

Som sedvanlig er et alltid en fornøyelse å besøke norske utstillinger og tilmed ha den fornøyelse å dømme duer.

Jeg begynte med 4 Afrikanere, alle 4 typiske dyr. En  alt for lys sort, en hadde for lyse øyenrander, en hadde korsnebb og den siste skimlete kunne ha oppnådd høy bedømmelse, men den stod med 11 halefjær.
 

Blondinetter: Her stod 5 meget velpleiede og typiske dyr. En gammel rød han mangler i farge for å oppnå de ettertraktede 97 poeng- derfor 96 poeng. De 3 gule mangler litt i lassering- her ønskes en mer tydelig lassering.
 

Dansk Tomler: 6 hvite. Alle meget fine typiske dyr. Den gjennomgående feil på alle var manglede farge på øyenranden. Jeg vet ikke om det betyr noe, hvilken forblanding som blir brukt. Men et deilig typisk dyr nåde 96 poeng.   12 sorte. De fleste stod med vannrett figur. Enkelte hadde også litt problemer med at nebbvorter var litt grove, eller der manglet litt fylde i forhode. Enkelte hadde litt urene undernebb. En del hadde også problemer med øyenrandsfargen.   2 røde. Typiske i figur, men litt bedre hodeform.   3 gule. Her fin type, men dessverre hadde to kun 10 og 11 halefjær.   1gul benbefjæret. God typisk due, hvor benbefjæringen kunne vært bedre.   2 røde skader. De var begge for svake i de fleste punkter.   3 gule skader. Meget fine typiske dyr. Dessverre hadde to kun 11 halefjær.   1 gråstenket. Meget fint dyr med ønske i fordelingen av stenk.   1 gul stenket. Prima due, men dessverre med hvite slag- og halefjær.   5 brun stenkete. De beste hadde hvite slagfjær. Fordelingen av stenk kunne på nesten alle , ønskes bedre.   3 rødkroede. Her stod et godt typisk dyr.   1 sort støvlet. Benbefjæringen var alt for dekkende. Benbefjæringen skal kun dekke tærne.  Til sist 1 brunstenket støvlet. Hadde den hatt en perfekt befjæring, kunne den oppnåd 97 poeng.  Dette er en meget sjelden varietet.
 

Takk for en god behandling til alle.

Hans Ove Christiansen.


 

Dommerkritikk fra Alfred Kirk, Danmark.

For godt et år siden, ble jeg spurt om å dømme på den norske høstutstillingen i Arendal. Med glede sa jeg ”ja takk til innbydelsen”.

Så kom anmeldelsene og jeg skulle dømme Vorteduer, Fargeduer og Strukturduer, i alt 55 stk.
 

Først 4 Carrier i sort, 2 sterke hanner på 95 og 96 poeng. Den unge kunne ønskes med mer regulær valnøtt, som kanskje blir bedre med alderen. En eldre han med sterk nebbvorte, som nesten går til øyenranden. Hunnene ønskes med mer undernebbvorter.

Indianere: En hvit med bedre avrundet øyenrand og en hun med litt mer fylde i hode. En sort og rød han, som begge kunne ønskes med mer liv (rød) i øyenrand.
 

Svaber: 6 stk. blå, alle med fin sølvfarge, kinntegning og perler. Men generelt var det for dårlig bugfarge, som ved de verste nesten var skimlet. Bedre halebånd ønskes også på de fleste. En enkelt med dårlig øyenfarge. Mer jevn brystsnitt ønskes også på flere.

Kobbergimpel: Godt der kun var 2 stk. Det var lang vei til dagslys, for å se om bugfargen holdt og om der var grønn glans i kobberfargen. Ingen grønnglans, men mer mettet bugfarge ønskes, samt en mer regulær kappe.
 

Nurnberg Svaler: 13 deilige duer. Det var virkelig en fornøyelse å dømme disse duer. Fantastisk farge, tegning, kapper og rosetter stort sett på alle. Sterke øyenrander og god hjertetegning. Det var også her utstillingens beste due ble funnet, 97 poeng, som stort sett alle dommerne var enige om. Til lykke med den.


Thuringer Snipp: 2 stk. i sort. God farge, men bedre pyntet i snipp og halesnitt var ønskelig.

Isduer: Deilig å se disse duer, som vi kun sjelden ser i Danmark nå. 2 hvitbåndet, hvor den beste hadde helt fantastiske bånd og farge, kun litt ønsker til sokkene, derfor 96 poeng. Men også noen riktig gode skjellvingede, også her 96 poeng til den beste. Enkelte ønsker til halebånd og slagfjærfarge, som ved noen kunne ønskes mørkere.


Friserduer: 3 stk. rode, som var far, mor og datter? De 2 gamle hadde stadig de best utviklede krøller. Hunnen hadde det beste brystet og derfor fikk hun 96 poeng. Men den unge var ikke ferdigfelt, så den er stadig i utvikling.


Høystjerter: Først 3 hvite, som ikke var gjort klar til utstilling, 94 til den beste. Heretter 4 blå, hvor den siste hunnen var en deilig due. Litt bedre balanse, 96 poeng.


Indisk Høystjert: 6 stk. Flere med bedre halestilling, mer jevn og ren spisskapp. Beste due 96 poeng, en flott representant for rasen.

Flere duer burde hatt bena bedre vasket før utstillingen og enkelte kunne også vært bedre pyntet i fjærdrakten. Bedre nebbpleie var ønskelig på noen.


Takk for at jeg fikk lov til å dømme på denne utstilling, Vi ses nok en annen gang, kanskje i Danmark, dere er velkommen.


Med vennlig hilsen Alfred Kirk



Dommerkritikk fra Bjørn Carlo Andersen

Jeg vil igjen få gratulere A.A.R.F. med en flott utstilling, og et godt arrangement.

Duene jeg dømte var i følgende raser: Damacener, kun 1 due møtte. Den var god i Isfargen, men bånd, halebånd, øyenringer var for lyst farget, også ønskes litt mer kraft i hode.
 

Lahore er alltid en meget god samling, så også denne gang. Dette er en rase i verdensklasse, men høsten og fellingsperioden hadde ikke vært snill denne gang. De var ikke ferdige, spesielt gjaldt dette sokkene. Men det bedrer seg til landsutstillingen.

Tegning og farge var helt i topp. Best ble en ung hu med 96 og sertifikat, en meget god due. En eldre hu var verdt mer, men den mankerte dessverre en halefjær, samme med en eldre han, men den var ikke helt ferdigfelt i sokkene. En helt topp samling, hvor alle var sorte var dette.


Genuine Homer var gode i type, men nebbene bør være mer kraftigere i fronten, og over og undernebb bør slutte mer i sammen. Nebbvortene må heller ikke bli grovere.


Luchs, alle blå med hvite bånd, var stort sett meget gode dyr i type og det hele. En ung hadde ikke vokst seg kraftig nok, men for øvrig gode i figuren. Tegningen stort sett meget god, men pass på ujevn brysttegning og antydning hvitt i anus. Dette har jeg også påpekt tidligere. Best en eldre han på 96 og Sertificat.


Dessverre uteble de påmeldte trommere, men de kommer sikkert igjen i stort antall ved neste anledning.


Kineserne var i en blandet kvalitet, best en gul ung han på 96 og Sertificat. God figur og den hadde den beste strukturen. En sort stenket hadde også god struktur, men var noe lang i figuren, 95 poeng. Flere av de andre virket ikke ferdig i felling, og blir sikkert bedre, men pass på fjærlengden i puten, den må bli kraftigere, og noen også med litt skjev delelinje. De vingene var stort sett gode typer, og hadde god struktur, men de hadde dessverre tegningsfeil. Men jobb videre med dem Tor! Interessant å se dem.

Bjørn Carlo Andersen.