Norsk tomler, Norsk Petent, Smerler og Orientalsk mefikk
av Jan Oksnes
Vil Takke Johnny og gjengen for en godt gjennomført høstutstilling.
Norsk Tomler rød: En ok samling hvor rygglukking og holdning begynner å komme på plass. De fleste hadde også kort god figur. Ønsker var litt bedre farge. Fastere fyldigere nakke og høyere jevnere rosetter. De bør ikke bli smalere i hodet. Best var Gunnar Brandal en god eldre hann med 96 p. Litt fyldigere i nakke og den hadde gått helt til topps.
Norsk Tomler gul: Ønsker her var kraftigere forhode og nebb. Bredere figur og bedre rygglukking. Igjen var Gunnar Brandal best. Denne gang med en ung han med 96 p. Arne Melheim viste en eldre han med 95 p som hadde det beste hodet.
Norsk Petent: 17 duer i 4 varieteter. De fleste duene stod med inntilliggende krone og oppreist figur som er kardinalpunktene. Ønsker var kortere bredere figur. Høyere rosetter. Mer markert panne. Riktig tegning. Best igjen var Cate Iris Carlo Hansen med en eldre rød lysskjoldsømmet han som fortjent fikk 96p og championat. To eldre røde hunner fra Cate og Peder Saltvedt, som begge fikk 95p var også bra.
Antwerpen Smerler: 13 Duer i jevn god kvalitet. Ønsker var kortere hale, bredere figur. Kraftigere forhode. Kortere nebb. Best var Yngvar Haugsnes med to eldre rødternette hanner med 96- og 95p. Jon Fløistad viste en god ung svart han som dessverre hadde nebbfeil.
Orientalsk Mefikk. Det var bare utstilt Blondinetter. De fleste hadde flotte oppreiste figurer. Ønsker var lengre forhode, bedre nebbinnbygging. Litt kortere i halen. Best var en eldre gul han fra Bård Gulbrandsen med 96p.
Dansk tomler, Skjønnhetsbrevduer og Kobbergimpler
av Ådne Olsen
Dansk Tomler:
Hvite: Gode dyr, men litt unge og må pyntes bedre. 96 poeng.
Røde: Bra duer som kunne vært pyntet bedre.
Sorte: En god due, de andre for unge og for lange i figur.
Grå stænket: Alt for ung. Hadde også pepper som er grov feil.
Skjønnhets-brevduer:
Hvite: 2 stk av middels kvalitet.
Blå ternet: Noen bra duer, men litt grove. Ellers stod noen med feil bakhode (ikke avrundet nok).
Blå båndet: Her var mange gode dyr. Den beste, 96 poeng, manglet bare litt i bånd, ellers 97 poeng. Det var flere gode dyr like bak 95 poeng. En enkelt hadde feil øyefarge (mørk).
Blå skimlet: Gode, men litt grove (vorter).
Røde: Gode dyr, men litt grove for utstilling. 2 stk på 95 poeng hadde små feil.
Rødfahl: 2 stk med små mangler, 95 poeng.
Kobbergimpel:
2 stk, en eldre han i toppen, en ung hun på det jevne.
Bergens tomler, Engelsk parykk og Carrier
av Jan Heldal
Jeg hadde gledet meg til Bergens Tomlerne på hjemmebane, men antallet skuffet, og kvaliteten var heller ikke det jeg hadde forventet meg. De hvite hadde enkelte gode kvaliteter, men generelt var de utypiske. Et par hadde brukbar farge på iris, og en due hadde lav stilling. Hodene var på noen utypiske og bar tydelig preg av å være trukket på bl.a. Gammel Hollandsk tomler.
Hvit gammelhollandsk, Vinner i Leipzig | BT, fra utstillingen på Os | BT, Klassik type. Iris, øyenring, hodeform og nebb av tradisjonell type. |
En av tidligere års vinnere. Bemerk lav stilling og vannrett figur. |
De fargete står dessverre på stedet hvil. La oss håpe at det kommer bedre typer både i hvite og fargete på Landsutstillingen. En del av BT hadde heller ikke den kondisjonen en bør kunne forvente.
Engelske Parykker er en rase som krever både burtrening og god kondisjon for å kunne presentere seg i utstillingsburet. Det var utstilt hvite, rød og gul med den riktige, moderne typen. Bare en av disse viste imidlertid den stramme strukturen som kreves for å oppnå en høy poengsum. Denne stod fint hele tiden og holdt strukturen. Dessverre var denne en anelse åpen bak i manen, men likevel 96 poeng.
To blå var en gledelig overraskelse, ikke minst fordi typen var korrekt både i holdning og kropp. Litt fastere og større struktur så er disse med i konkurransen om topplasseringer.
Hvit, ung han, 96 poeng.Utstiller: Johan Ebeltoft, Stavanger. |
Fire sorte Carrier fra Yngve Øvstedal hadde alle god holdning og slank hals. De vanskeligste punktene på duen er nebbstilling, korrekt nebbvorte og hode med øyenringer.
Dette er en rase for virkelige spesialister, og det finnes ikke lenger mange steder i verden der en finner større antall på utstillingene. Så vidt jeg vet er det kun to oppdrettere i Norge, og til sammen en håndfull i Skandinavia. Den ønskede nebbvorten som beholder den runde, jevne formen langt frem mot nebbspissen, og med utviklet nebbvorte på undernebbet (jewing) har jeg bare sett i Australia, USA og delvis på Europautstillingen i Leipzig 2006. Dette i kombinasjon med god, vannrett nebbstilling er en sjeldenhet. Det er brukt Dragoon for å bedre nebbstilling, men hodet blir gjerne for bredt i flere generasjoner etterpå. Det gjør ikke situasjonen bedre at det nå i Tyskland ønskes en due uten rasens kardinalpunkt; en stor, valnøtt-formet nebbvorte med fin struktur.
Forhåpentligvis blir stammen av Carrier her i Norge tatt vare på. Dette er en av de gamle, klassiske britiske rasene som ikke kan gjenskapes skulle de forsvinne. Rasen er av natur vanskelig å dressere, men det lar seg fint gjøre å trene en Carrier slik at den står rolig og viser sine fortrinn under bedømmelsen.
Sort, eldre han, 96 poeng.Utstiller: Yngve Øvstedal, Haugesund. |
Mefikk og Utenlandske tomlere
av Yngve Øvstedal
Mefikk og Utenlandske tomlere
av Yngve Øvstedal
Høstutstillinga i Os i regi av BPDF var en stor suksess. Gode lokaler mange gode duer i burene og en koselig Kameratskapsfest om
lørdagskvelden . Johnny og de andre guttene fortjener en stor takk fra oss som fikk være med på dette.
Jeg hadde gleden av å dømme Afrikansk Mefikk og 8 raser Utenlandske Tomlere.
Afrikansk Mefikk.
11 mefikker var påmeldt denne gangen , 2 svarte og 9 kvite. Duene
holdt en jevnt god kvalitet men toppdyret manglet denne gangen . En
eldre kvit ung han fra Hans P Nernes fikk 96 p. og ble best i rasen og en ung svart han fra Jan Bødtker oppnådde 95 p.
Utenlandske Tomlere.
Hvitvinget Wiener.
7 duer i rødt og gult stod i burene , alle fra Kjell Bognøy. Pene duer men mangler i pent avrundet vingeskjold , hodeform og figur gikk igjen . En ung hun fikk 95 p.
Gl. Hollandsk Tomler
8 duer i blått m.bånd , rødbåndet og gulbåndet , alle fra Anbjørg Rødland var med.
Det stilles store krav til figur , hodeform og sokker i denne rasen.De blå var gjennomgående for store men en blå hun var god i figur og fikk 96 poeng.
Engelsk Long Faced
6 duer fra Robin Arnesen i svart og tigret var møtt opp. Jevn , god kvalitet men et svakt undernebb og en løs fjørdrakt gikk igjen hos de fleste. En tigret , eldre hun fikk 95 p.
Felegyhazer.
7 duer i denn rasen , 1 svart og 6 røde fra Alf B. Knutsen og Anbjørg Rødland. Det stilles krav til kappen , figuren og fargen her. Alf sine duer er veldig gode i hode , nebb og kappe men sliter med en lang figur mens Anbjørg sine duer er gode i figur og farve.
En eldre hun fra Anbjørg Rødland var god i figur og farge og bra i hode og fikk 96 p.
Usbekisk tomler
Denne tomleren er helt ny som utstillingsdue i Norge. Den har sokker og flere former for hodepynt bl. a. nebbdusk , rundkappe eller
spisskappe. Hamidjan Arzumov har denne rasen og stilte med 10 duer i ulike farger . En del hadde for lang , smal figur og uryddige sokker men en grå eldre hun fikk 96 poeng og en gulbåndet eldre hun oppnådde 95 p. og de var bra i henhold til Standarden.
Hamburg Kalott
7 duer her , 6 røde og en gul Bra duer men oppdretterne har en jobb å gjøre med hodeform , nebb og figur . En ung rød hun og en ung gul hun fikk begge 95 p.
Helmet
8 røde fra Johnny Larsen møtte opp. Det stilles krav til figur , holdning og en fyldig kappe. En ung han var nærmest idealet og reiste heim med 96 p.
Køningsberger Reinaugen.
2 duer fra Jan Oksnes . Den ene, en ung hun var bra og ble belønnet med 95 p.
Fargeduer
av Svein Harald Vikse
NURNBERG SVALER
Så frem til å bedømme N.Svalene igjen.Var spent på om den negative trenden de sorte har vært inne i de siste 2 årene fortsatte.Dette viste seg å være grunnløst,–de var tilbake til fordums prakt,og utstillerne hadde gjort hjemmeleksa si med klargjøring.
De fleste viste meget god glansfull farge,tegning og fotbefjæring.Manglende ild i øyenrings-farge må det slås ned på,likedan på dårlig utviklede rosetter,krone-nakkefjær.
Enkelte står med dårlig holdning,-lutende fremover.En Nurnberg Svale skal stå bredbeint og stolt med hevet bryst og virkelig vise seg.
Et par viste også alt for brede og for lange haler,disse må ikke brukes videre.
En virkelig flott unghann fra Per ble belønnet med 97.
De blå var representert med eldre dyr,og en båndet eldre hun fikk 95 som den beste.
Vær obs på nebbfargen.
THYRINGER SNIPPDUER
4 sorte i jevn kvalitet.god farge og tegning,størrelse.Disse har blitt forbedret,og det viser også bedømmelsen.Det er ungdyra som går til topps,med 2×96 til hun og han.En enda bedre pussing av snipp og gumpsnitt kan være avgjørende til det siste poenget ved neste utstilling.
Dyr med feil holdning må sorteres bort,- duer med høyt båret hale og for lavt bryst har ikke noe å tilføre i videre avl.
ISDUER-SOKKEDE
Dårlige lysforhold er langt fra ideelt ved bedømmelse av Isduer,man klarer ikke å se de sarte nyansene og de fikk en bedømmelse deretter.
Fotbefjæringen må være i orden for å komme til topps.Også her fant jeg duer med feil holdning.-det skjemmer.Jevn fin isfarge på vinneren,en skjelltegnet ung han fra Møller.
SACHSISKE SKJOLDDUER
Kun 3 blå m/bånd,som etter min mening ikke må bli lysere.Pepper i bånd aksepteres ikke.
Fotbefjæringene kan ønskes mer bakovervendte og tettere.
Den beste ble belønnet med 95,en ung hun.
________________________________________________________
Flere raser
av Bjørn Carlo Andersen
Først vil jeg igjen få gratulere B.P.D.F. med et fremragende arrangement på alle måter.
Samtidig takker jeg nok en gang alle andre gode venner for en hyggelig helg.
Så til duene jeg bedømte:
14 sorte Norske Tomlere uten de beste var en liten skuffelse, med all ære til de utstillere som hadde stilt. Best var en eldre han i bur nr. 2, 95 poeng. Flere hadde mangler i hode og krone, og rosettene var i ulage. Også fortsatt noen med fargede nebb! Disse bør dessverre vekk fra utstillinger, da de skjemmer rasen. De blå var heller ikke på topp denne gang, og de beste manglet også her. Best en eldre hu på 95. Her bør det passes på de noe lange og brede halene, og noe mer masse i fronten. En perleblå var meget god, og hadde det meste, 95 poeng. I de rødbåndede, som klart går framover i farge og tegning, manglet dessverre den beste1 slagfjær, og dermed kun 92 poeng. Men på denne har nå farge og tegning blitt omtrent der vi vil ha dem. Denne kommer sikkert sterkere tilbake på neste utstilling. De gulbåndede har gått klart fremover i det siste, så her blir det gjort et meget godt avls arbeide. En eldre han fra Ole Gunnar Torp fikk 96 og sertifikat. Her har farge og tegning kommet dit vi vil ha dem, og hadde vinneren hatt bedre fjær i nakken, ja hva da? Noen andre nærmer seg også den rette fargen i tegningen.
6 sorte Lahore fra Per Nielsen var en fryd å se. Kun i Tyskland ser vi nok en bedre samling. En eldre han var et prakteksemplar fikk 97 og sertifikat. Men de andre var ikke langt etter. Spesielt fargene var meget gode, også figurene var gode. Litt bedre pussing på de øvrige hadde hjulper ennå mer,
Men for et arbeide dette medfører! Og for en samling, 2 andre i samlingen oppnådde 96,og 1 95, de 2 øvrige 94!
5 Show Raser var også en flott samling. Kraftige fine dyr med den rette kropp, hodeform og stilling. Best var en eldre blå han på 96 og sertifikat.
2 Genuine Homer hadde også mye godt i seg, 95og 94, litt mer kroppsfylde, og de nå sikkert enda et hakk oppover.
4 Buchariske Trommere var også en fin samling. Her hadde Geir Mikkelsen en eldre han på 96og sertifikat. Muligens den beste vi har hatt på mange år, men pass på hvite fjær i sokkene! Antydningen var på alle. Litt bedre stell i sokkene på 2 av dem, og litt kraftigere figur, så er også de i toppen.
12 Arabiske Trommere, alle fra Jan Helge Havsø, var det også morsomt å jobbe med. Ingen tromming i starten, men når de kom 2 i sammen laget de fleste de beste trommelyder som er så karakteristisk for denne rase. Og uten tromming, ei heller de høye poeng. En hvit ung han fikk 96 og sertifikat, en herlig tromming på denne. En sort han med dessverre for svak farge fikk 95, denne var den beste trommeren, men fargen trakk ned dessverre, også en mørkt anstrøk på nebbet. I det hele tatt må det passes på at de sorte ikke blir formørke på nebbet. For øvrig bør det arbeides med å få bedre vamme på alle sammen fra de ligger i redene.
Lykke til videre alle sammen med neste utstilling og neste avl sesong.
Bjørn Carlo Andersen
________________________________________________________
Kinesere
av Rolf Henning Hegland
36 Kinesere må sies å være et bra antall på en høstutstilling.
Generelt kan man si at Kineserne kan ikke bare taes fra slaget og puttes i buret. Flippene må pusses, og da spesielt på de blå. De gule har nok bedre flipper og krever mindre pussing.
Duer med loddrett skillelinje og strittfjær når aldri opp i poeng. Et problem i år var også at flere duer stod med hull etter uttøy i fjærne. Dette burde ikke være noe problem å bli kvitt, men ved å stille de ut kan problemet overføres til andre oppdrettere.
Det er ok med dreiefjær, men da må det være likt på begge sider. De må imidlertid ikke bli for dominerende. Dette er enkelt å ordne.
Der var påmeldt 4 hvite, men der dukket også opp 2 hvite mellom de blå. Flere hadde grove feil, som stittfjær i hale, 9×9 i slagfjær. En meget god stod dessverre med 13 halefjær.
Best her ble en fin på 96p. og sertifikat, men den kunne med fordel vært pusset litt.
Blant 4 sorte var der kun en som skilte seg ut, men de hadde for dårlig skillelinje, derfor 93p.
Blant 7 blå og blåternete var der noen gode som dessverre bare hadde 9×9 i slagfjær. En blafahl ternet utmerket seg, men dessverre var der en del hvitt i fargen som med fordel kunne vært pusset bort. Denne fikk 95p. En blå ternet som fikk 94 poeng kan også fremheves for sin suverene hale, noe man etterstreber i de fleste farger.
Av 14 i gult og rødt var det en altfor lang han som hadde suveren struktur, men med hullete hale. Best blant rødt og gult var en gul på 96p. og sertifikat, men den manglet litt fjærfylde i brystet.
En enslig rødfahl ternet var av suveren kvalitet og type. Kort figur med masse brede fjær. Dessverre hadde den skjev skillelinje og fikk derfor 94p.
En sortvinget hadde 9×9 i slagfjær og dessuten fiskerygg. Fiskeryggen som man kaller det når fjærene står opp som en kjøl over gumpen kan lett pusses bort.
En blåvinget var litt høyreist og manglet fjærfylde og fikk 93p.
En stenket hadde meget god farge, men holdt ellers ikke mål.
Rolf Henning Hegland
________________________________________________________
Tysk Modenser, Gazzi
av Hans Petter Nernes
Sorte, 3 stk. Rimelig gode eksemplarer men her har det vært vist flere dyr tidligere. Utfordringen er her å få den flotte glansfulle sortfargen som kreves.
Blå uten bånd, 6 stk. Flotte duer med god holdning og farge/tegning. Her må det imidlertid passes litt på størrelsen for noen av duene er blitt for store.
Blå med bånd, 3 stk. Kvalitet sånn midt på men desverre et par stk som hadde en lei tendens til å stå med halen rett til værs samt droppe vingene.
Blå tavlet, 2 stk. Gode duer med flott holdning, farge og tegning.
Bronce tricolor, 2 stk: Veldig gode duer i en sjelden variant. Den ene unge hannen var fremragende med god kropp, holdning og fjærkvalitet. Broncefargen var veldig god men det ble til slutt trukket ett poeng grunnet noe manglende blå farge som skal være i tricolor.
Til slutt kan det sies at bølgete slagfjær vises i veldig stor grad på alle fargevarianter og dette skal det nå trekkes poeng for.
HP. Nernes
_______________________________________________________
Kropperter / pustere
av Hans Petter Nernes
Norwich puster: 1 sort og 1 rød med bra kvalitet. Den røde best med god figur, fin beinstilling og flott ballong.
Hollandsk Ballong: 6 hvite med gjennomgående god kvalitet. Den beste var en ung han som fikk topp poeng (97p). En flott ballongdue med god kropp og fremtreden. Det skal allikevel sies at bredden på de hvite må ikke bli smalere. Flere av de er for smale til at de fremtrer med figuren som kreves for at denne rasen skal få frem sitt korte og runde preg.
Sorte: 6 stk. Rimelig gode duer men det kniper litt med halslengde, pust og fremtreden. På flere av de må også fargen bli bedre da mange blir for blå / dun -aktige. Beste due på 95 p.
Blå/Blåternet: 5 stk med god kvalitet. De blå viser også mere bredde en flere av de hvite og beste ble en ung hun på 96p.
1 jorbærfarvet sånn midt på treet mhp kvalitet.
HP. Nernes
_______________________________________________________