HU 2006

Best in Show 0,1

Yngvar Haugsnes

Antwerpen Smerle, rød

Kat.nr 189Best in Show 1,0

Terje Ree

Kineser, gul

Kat.nr 321


Norsk Tomler
av Jan Oksnes

Jeg vil takke BPDF for ei hyggelig helg på Os hvor godt kameratskap rådet. Jeg hadde fornøyelsen av å dømme 56 Norske Tomlere i alle varieteter. Startet med 14 hvite hvor jeg fant den beste. En ung hann fra Svein Harald Vikse ble beste tomler med 96 p. Litt bedre rygglukking var eneste ønske. Samme oppdretter hadde også en eldre hunn på 96p.

Generelt på de hvite ønskes fastere fjær i nakke, bedre sokker og kortere figur. Kun 3 sorte. Gunnar Brandal har laget en ung hann som har det meste, topp figur og holdning, men dessverre ingen sokker og litt løs i rosettene gjorde at det bare ble 95p.

12 blå fra fire oppdrettere er det en stund siden vi har opplevd. Kvalitetsmessig var det veldig varierende. Best var en eldre hann fra

Chris Andre Tollaksen med 96p Enste ønske her, var større  sokker.

Ønsker var: kortere figur, smalere hale, bedre holdning(mer oppreist).

Kraftigere nebb.

13 røde, hvor Gunnar Brandal toppet med ei rød hun på 95p. God farge og kort i typen, men krone og rosetter var i svakeste laget. Mange av de røde burde hatt en mer oppreist holdning,

Rygglukkingen var også svak på ganske mange.

9 gule med for meg en ny mann på topp. Arne Melheim`s unge hunn hadde en fin fremtreden, og vant på det. Mer kraft i forhodet og bedre rygglukking var ønsker her. Sokkene og rosettene var problemet for flere av de gule.

En rødbåndet og tre gulbåndet fra to oppdrettere hvor Ole Gunnar Torp trakk det lengste strået med en ung gulbåndet hun på 95p. Kortere og bredere figur var ønsker her. Håper dere to idealister fortsetter med disse sjeldne varieteter. Sigbjørn Johannesen stilte en enslig ung tjekket hunn som fikk 95p.|Mer kraft i forhodet og bredere

Figur kunne den unge dammen ha hatt.

aJn


Dansk Tomler, Carrier, Gimpler
av Ådne Olsen

Dansk tommelt
Sorte
: En meget god samling. Den beste fikk 97 poeng, og ble beste D.T: på utstillingen. Gratulerer Gunnar Espeland med godt resultat.
Flere gode duer blant de sorte med mindre feil; som for flat stilling, innknepet ved nebbrot, svakt syn. (rødere øyenrender)
Hvite: Duer av god kvalitet fra Erling Friestad, den beste fikk 96 poeng. Denne manglet bare litt bedre syn. De andre hadde en del småfeil som trakk ned.
Skader
Sorte: 
1 stk av middels kvalitet.
Gule: 1 stk av god kvalitet, manglet bare litt i tegning, 95 poeng.
Røde: Her var det flere gode duer. Den beste var litt innknepet ved nebbrot ellers bra, 96 poeng. 2 stk 95 poeng. En var veldig god, men krysset vingene. Alle skadene var fra Øyvind Vågen.
Greisjer
Røde: 
2 stk på det jevne, 94 poeng. Bjørn Guldbrandsen har noe på gang.
Stænket
Grå: 
1 stk. Denne hadde en helt mørk slagfjær, og litt pepper, bra type.
Gule: 1 stk, manglet litt i grunnfargen ellers bra type.
Brune: 2 stk manglet litt i grunnfarge, ellers bra typer.
Brun stænket støvlet: En helt topp due fra Stian Moen Knutsen. Denne duen hadde perfekt grunnfarge, flotte øyne + ender. Duen var gammel, derfor for i mørk hale og slag, 96 poeng.
Kroet røde: Duer med pen farge og tegning, men litt lyse under buk, den beste hadde veldig godt syn+ øyne.
Kroet gule: Her var flere gode dyr, den beste fikk 96 poeng. Denne var fra Kennth Knutsen. Nesten alle var god i typen. Det som skilte, var tegning, farge og syn. Nebbet var bra på alle.

Carrier
Sorte: 
4 stk fra Yngve Øvstedal, den beste fikk 97 poeng. Dette var en prima due.  Ellers var feil som i lang hale, korte ben og feil stilling, feil som gikk igjen.

Gimpler
Gull sorte: 
2 stk. Disse hadde bra gullfarge, men manglet en god del i vinger og slag, samt litt felling.
Kobber sorte: flere gode dyr. En var helt prima, men i felling, 96 poeng fra Bjørn C. Andersen. Feil som gikk igjen var: tørr i beitt, mangel i brilleglans, bred hale og blasse slagfjær.

 Ellers vil jeg takke for en hyggelig helg i Os.
——–

Mefikker
av Yngve Øsvtedal

Jeg hadde gleden av å dømme Mefikker denne gang. Det var utstilt 61 duer av 8 utstillere.

8 Smerler utstilt av Yngvar Haugsnes var en flott samling. En rød han og en rød hun fikk fortjent 97 p. tett fulgt av en svart og en rødbåndet hun med 96 p.

10 Gl. tyske mefikker , alle blå var en bra samling med flere typiske representanter i burene. 2 ganger 96 på hanner fra Karl A. Berge og 96 p. på en pen hun fra Ingvar O. Møller.

21 Norske petenter fra 2 oppdrettere . Duene som var utstilt sliter med å oppfylle standardens krav om en godt oppreist stilling. Her har oppdretterne en stor jobb foran seg. Hans Lyssand fikk 95 p. på en bra blå hun og Cate Iris C. Hansen oppnådde 2 ganger 95 på røde hanner.

19 Afrikanske mefikker var en meget sterk samling. 5 gode kvite der en kort , brei og oppreist figur ble etterlyst , 96 p. til Hans P. Nernes på en pen hun. 7 svarte der en ung han fra Torbjørn Larsen oppnådde 96 p.2 rødbåndete fra Jan Bødtker var unge og lovende og vil utvikle seg videre.

4 Blondinetter avsluttet gruppen, 2 gule og 2 svarte.De gullaserte fra Bård Gulbrandsen er pene i figur og tegning men har mangler i hode og nebbinnbygning , 95 p. på den beste . En pen svartlasert fra Paul G. Scholtz fikk også 95 p.

——–

Engelsk Modena
av Hans Petter Nernes

20 stk Engelsk Modena Schietti av meget god kvalitet var utstilt av 4 oppdrettere.

Hele 14 stk var hvite og den beste fikk 97 poeng. En han fra Bjørn Olsen.
Også en meget god hun fra Gjermund Lyssand fulgte hakk i helene med 96 poeng.
Spesielt hyggelig er det at nye rasedueoppdrettere, som Gjermuind Lyssand, hevder seg helt i toppen i konkurranse med de andre erfarne Modenaoppdretterne. Videre var det utstilt 2 blå med en meget god han fra Jan Heldal. 2 stk i bronce familien, 1 sort og 1 rød. Den røde fikk 97 poeng og ble den beste modena på Høstutstillingen 2006. Oppdretter er Jan Heldal. Som sagt innledningsvis var kvaliteten meget god og av de ønsker som gikk igjen var løs fjærdrakt, som nok kanskje kan skyldes den varme og våte høsten, og litt bedre holdning på noen få av dem.

 ——–

……………………flere rapporter følger her etterhvert som de mottas fra dommerne