Funnet rasedue?Har du funnet en tam rase- eller brevdue?

Det hender at brevduer som har vært på slipp ikke finner hjem igjen, eller raseduer har kommet ut av slaget og flydd seg vill. Har du funnet en brevdue kan du følge lenken her for mer info. Hvis du har funnet en tam rasedue kan den neppe finne hjem igjen. Virker duen sliten eller har nedsatt almenntilstand, kan du tilby den litt mat og vann. Klarer du å få lokket den inn i f.eks. et kattebur eller eske, kan du få tatt en nærmere kikk på fotringen den bærer. På fotringen står det et årstall og et individuelt nr, ringstørrelse, samt bokstavene EE (Europeisk forening) og NRF (Norsk rasedueforbund).

Ved hjelp av disse tallene kan eieren spores opp via NRF ved å sende en email. Du vil da få kontaktinformasjon til duens eier via lagret informasjon om den aktuelle fotringen. Synes du det er vanskelig å fange den, kan du også ta kontakt med en forening i nærheten og høre om de kan hjelpe.

Vær klar over at duer ikke ser i mørke, så om den setter seg en strategisk plass kan du få tak i den etter mørkets frembrudd hvis den ikke lar seg lokke inn i et bur/eske. Lar du dua overnatte i en eske må du huske å sørge for ventilasjonshull.

Mat du kan prøve å gi til dua er f.eks. tørr ris, havregryn, tørre erter, solsikkefrø/kjerner, usaltede peanøtter eller brød i biter. Har du tilfeldigvis villfuglblanding eller frø til tamfugler liggende, setter den pris på det også. Gi den litt vann i en boks, så har den det som trengs til eieren kan hente den hjem igjen.