Duer.
Hvorfor holde duer?
Duer er en avkoblende og sunn hobby i livets travle hverdag. Det reduserer stress ved samvær og kontakt med duer.
Faren for ulike sykdommer og plager avtar, fordi gleden av samværet med duer gir glede og overskudd.
Dessuten har det en beroligende effekt.
Duesporten egner seg for alle, gammel som ung. Kvinne og mann. Apropos… Det er desverre en «mannsdominert» hobby, av ulike årsaker. Årsaken kan være tilfeldig. Ikke godt å si.
Men ofte går den «i arv», og man får lærdom og erfaring.
Fornøyelsen av å se avlsresultatene gir pågangsmot og iver. Uansett resultater, drives lysten og interessen videre. Samværet med andre som er «bitt av samme basillen», skaper vennskap for livet. Det være seg familie, nære og fjerne venner. Gleden av å være sammen med andre duevenner skaper trivsel og velvære.
Duehobbyen blir som en livsstil og egen «kultur», og er absolutt å anbefale! Blir man først «bitt av basillen», er det gjort. Mange som har sluttet etter mange år, kommer så tilbake igjen.
Duer er svært individuelle, som oss mennesker. Det er viktig å velge rett rase. Noen raser krever mer enn andre raser. Det være seg plass, stell og oppmerksomhet.
Duer har vært forbundet med religion, kultur, og viktige personer gjennom årtusener. Bl.a. Dronning Elisabeth av England, og proffbokseren Muhammed Ali.
For de uvitende, kan man få mange (rare) spørsmål. De er jo stort sett vant med byduene. Folk ser rart på deg, og spør: «Hva? Duer? Hva gjør du med dem? Hva bruker du dem til? Sender de brev?» Mens andre synes du har så fine fugler. T.o.m. Høner! De fleste av dem blir positivt overraska når de får høre om hva vi «gjør med dem».
Ja, hva gjør vi med dem? Vi steller med dem. Snakker med dem. Alt innen mating og rengjøring som hos andre dyr. De blir som husdyr ellers. Og man kan få like god kontakt med en due som med en hund eller katt. Om vår /sommer får de badevann i egne » badekar». Noe de elsker. Vi passer på at de har et fint hjem, et eget duehus, med egen «luftegård». Vi passer på at de holder seg friske, og har det bra.
En gang i året, vår/sommer, er det avlssesong. Da forbereder vi med bl.a. renhold, skiller hunner og hanner, og setter dem sammen i par. Noen har vært i par før, noen ikke. Vi prøver å avle frem gode og sunne dueunger, som igjen brukes videre. Om vi selv ønsker dem, el. Duevenner. Av og til «bytter» vi oss til i mellom. Avhengig av ønsker om kvalitet, farve, figur osv. På dua. Vi journalfører alle duer, og bruker en egen avlsbok / skjema. Ringmerker dueunger, foreldre m.m. Vi avholder duemøter ca. 1 g. pr. Mnd. Hvor vi tar opp div. Duetema, drikker kaffe og ser på duer som noen ønsker å vise frem. Av og til besøker vi hverandre, eller drar på dueturer og besøker ulike dueslag. 1 g. I året er det Landsutstilling, og 1 Høstutstilling. Da konkurrerer vi om beste due, og har det veldig sosialt.
Før hver utstilling skal duene vaksineres, vaskes og pyntes. Det krever tid og tålmodighet, men er bare hyggelig. Duene transporteres i duekasser i bilene, med lufting og i trygge omgivelser.
Det er ofte flere duedommere i div. Raser, avhengig av antall påmeldte duer. En og en due blir nøye «inspisert» i hvert sitt bur, og blir nedskrevet på et dommerkort med et eget poengsystem. Og noen får premier av ulike slag.
Under utstillinger har duene tilgang til mat og vann hele tiden.
Når de kommer hjem, får de god pleie og service.
Cate Hansen.