Dommerkritikk LU-24

Dommer kommentarer Landsutstillingen 2024 på Sola 26. – 28. januar.

Første rasen var Bergens Tomler, og jeg begynte med 13 hvite av vanlig høy kvalitet.

I bur 47 stod en ung han, med den korrekte vannrette lave stillingen.96 poeng. Det var den beste hvite hannen. Eier Team West. Den ble likevel slått av en hun i bur 50. Som hadde et bedre hode med mer panne. Denne hvite hunnen fikk 97 poeng og ble beste Bergens Tomler Så kom man til 4 sorte, alle fra Team West, i god kvalitet. Bur 63 hadde den beste lave stillingen og fikk 96 poeng.

Neste farge var rødt her var det 7 duer fra 3 utstillere. Bur 68 en hun som hadde den rette typen. 96 poeng. Hun kunne hatt bedre sokker. Gult hadde også 3 utstillere disse hadde i alt 4 duer. Den mest rasetypiske vannrette lave duen tilhørte junioren Mats Eide Hansen. Denne duen fikk 96 poeng. Mats hadde også gode hvite og en god rød Bergens Tomler. Duene var så gode at Mats Eide Hansen ble Beste junior. GRATULERER.

Neste rase var Norsk Mefikk

Her begynte jeg med 3 sorte. Alle fra Trond Ove Alvseike. Dette var gode duer. 96 poeng på begge hannene. Hunnen hadde ei farget slagfjær for mye. Dette blir regnet for feil, derfor kun 92 poeng. Neste farge var rød. Her var det utstilt 16 duer, i gjevn god kvalitet. Cate Iris Carlo Hansen, Kurt Johan Dalen og Ole Gunnar Torp hadde alle duer på 96 poeng. Beste røde var en stolt hun fra Kurt Johan Dalen 96 poeng. Ønsket som gikk mest igjen her var: Mer oppreist stilling. I gult var det stillt 4 duer. Alle kom fra Justin Carlo Gundersen. Fine duer, 3 stykk på 95 poeng. Denne fargen kan kombineres med rødt.

Den siste fargen på Norsk Mefikk, var Blå med sorte bånd. 2 duer, utstillt av Ole Gunnar Torp. Her fant jeg den beste Norske Mefikken. Ole Gunnar sin blå han har alt, som en Norsk Mefikk kan ønske seg. 97 Poeng og vinner av rasen. Denne duen ble også kåret til BEST IN SHOW på Landsutstillingen 2024. Gratulerer Ole Gunnar Torp.

Dette var en rask gjennomgang av duene jeg dømte på utstillingen. Med god hjelp fra Nina Solbjørg.

Ole Kjell Løvås


På LU på Sola dømte jeg 25 Engelske Modena og 46 Tyske Modenesere. Jeg var så heldig at jeg hadde Torbjørn Jektnes med meg som skriver. Det var en fornøyelse å kun konsentrere seg om å dømme!

Jeg startet med 5 sorte Tyske Modenesere. Best en ung hann fra Odd Helge Vågen med 96 p. Ønsker på de fleste var svartere øyenrender, dypere bryst. Trond Børseth stilte 20 duer i den blå familien. Beste tegning var blå uten bånd med to ganger 96p. En ung hann og en eldre hunn. Også en eldre hunn i blå med bånd fikk 96p. I hovedfargen, blå ternet fikk en eldre hunn 96p. Ønsker var, mer strekk i bein og hals, bedre avrundet bakhode(Kortere hode) strammere hals.

I rødfahl(rød båndet) og rødfahl ternet(rød ternet) og gulfahl(gulbåndet) fra Ronald og Johny(TeamWest) har det stoppet litt opp i de rød ternete, mens de gulbåndete har fått mer strekk og eleganse, 96p på en ung hunn og en ung hann, også 96 på en ung rødbåndet  hann. Ønsker/problemer: Haleføringen begynner å bli litt for høy slik at salgfjærene blir presset oppover og vingeskjoldet faller ned. Det vil si at vingebuen blir brutt. Ellers dypere, rundere bryst, strammere hals fjær, tendens til å blåse. En flott ung rødskimlet ung hann med 97p og en blåskimlet eldre hunn med 96 p avsluttet Schiettiene.

5 sorte Gazzier fra Odd Helge Vågen toppes av en ung hann(igjen) med 97p. Den ble også gruppevinner.

25 Engelske Modena (21 Schietti og 4 Gazzi) fra 4 oppdrettere. Startet med tre unge hvite hunner med sorte øyne. Her fant jeg utstillingens beste Modena. En ung hunn fra Terje Eljervik som presenterte seg meget bra. Velfortjent 97p. Beste røde var en eldre hunn fra Mats Eide Hansen(Jnr.) 95p. Mats er sønn av Gisle!

Kun 5 sorte hvor Svein A. Øvrevik var best med en eldre hunn på 96p.

Terje Eljervik stilte to pene hunner i Bronce og Bronce opal, begge fikk 96p. Så var det stilt Sulphur tricolor, Silver, Rød Chequered, gul Chequered og Cream. Alle krysningsduer på Dansk import. En meget god Rød chequered ung hann fra Terje Elervik med 96 skilte seg meget klart ut, men også den var litt for løs bak. Ønsker var kortere, fastere fjørdrakt, mer hals, rettere bein. Dette gjaldt krysningsduene. De andre fargene ønskes med dypere rundere bryst, en hadde dårlig fjærkvalitet i båndområde, også tendenser til at halene står for mye opp og dermed detter vingeskjoldet ned. Noen kunne ønskes litt roligere i buret.

Mvh Jan Oksnes


Dommerkritikk for landsutstilling 2024

Jeg sier takk til Jan Oksnes, Stavanger og Jæren rasedueforening for at jeg fikk lov til å prøve meg som dommer igjen på en bra gjennomført utstilling.   

Jeg dømte både Pustere og formduer.

Jeg begynte med pusterene.

Hvor det var 5 Voorburger Kroppert. Hvor den beste fikk 96 poeng med god stilling, strekk og pust, men trakk den på renere tegning.

Ønsker mer strekk i kropp, ben, bedre pust og nakke pust.

Det var 11 Brunner Kopper. Hvor den beste var en hvit han på 96 poeng, den var god på det meste. Det var den eneste med god rundt pust, men trakk den på fjærfelling i ballong.

Ønsker på de andre var bedre og rundere pust, bedre beinstilling og tær. Bedre reisning og den sorte mye bedre farge. Slet veldig med å få de til å puste og vise seg.

Det var 6 Norwich puster. Den beste var en fremragende due på alle vesentlige punkter. Den beste jeg noen gang har bedømt en brunbåndet på 97 poeng og beste pustern og gruppevinner. Viste seg helt perfekt ut ifra standarden med meget god strekk hvor den hadde de lengste bena.

Ønsket på de andre var mye bedre pust, mer strek, bedre holdning og lengere bein. Den svarte hadde og veldig god pust.

Det var 10 Amsterdamer. Hvor den beste rødternet ung han fikk 96 poeng. Den manglet litt i bredden på full pott.

Ønsker på alle bredere form og rundere, rettere beinstilling, sterk opprett båret eller for lavt båret bryst. Den hvite hadde for dominerende pust og for grov i størrelsen.  

Avsluttet med formduer

Der var det 4 Damascener hvor den beste fikk 95 poeng. Den manglet mer dobbelte blåsorte øjenrander og bredere bryst.

Ønsker på alle bedre dobbelte blåsorte øjenrander, bedre rygglokking, halebånd med bedre lys søm og mørkere slagfjærfarge.

Det var 11 Fransk Sottobanca hvor jeg likte den med den beste kraften i bredde og kropp, som hadde veldig god stilling på 96 poeng.

Ønsket på de andre bedre kropp, dypere bryst, kraftigere kropp og form. Strammere fjær i skallkappe og stilling.

Det var litt om duene jeg dømte, så takk for tilliten og god gjensyn. 

Ole Gunnar Torp


Betraktninger fra Landsutstillingen 2024.

Det var en stor glede igjen å bli spurt om å dømme på Landsutstillingen etter noen års fravær. Og selvsagt var gleden stor til igjen å få møte alle gode «Duevenner». Så til de rasene jeg dømte:

Det begynte med 5 Spanske Jordbærøyne, som var betydelig bedre enn de jeg dømte på Stord. Best likte jeg en rød ung han som hadde gode øyenringer med god farge på disse. Den fikk 96 poeng, feilen på denne, som også gikk igjen på de andre var for mye blålig farge, spesielt i halen. Her fordres det rene gode farger. Også litt mer fylde i kroppen kunne på de fleste var ønskelig. 

Så Fargeduene som begynte med 8 sorte Nurnberg Svaler. En meget god samling, hvor nær sagt alle hadde flotte øyenringer og ”snørsen”, også fargen var meget god. Litt bedre pusset hjertetegning var ønsket på et par av dem, samtidig som flere sliter litt med kort hode tegning bak øynene, dette er meget arvelig, og bør passes opp i avlen, men dette er sikkert eierne klar over. Best var en eldre han fra Ole Gunnar Torp som hadde nær sagt alt, spesielt kappen og rosettene fremhevet seg. En aning rødere i øyenringene, så hadde den sett 7 tallet.

2 røde og 2 gule Sachsiske Munkeduer alle ungdyr, hadde alle gode farger, men figuren ønskes kraftigere på dem alle, det samme gjelder sokkene, som klart kunne vært pyntet på et tidligere tidspunkt. Best av dem var en rød hu som fikk 95 poeng.

De 6 blå Sachsiske Skjoldduene, alle ungdyr, er den klart beste samling i denne farge jeg noen gang har bedømt. Og jeg har bedømt rasen flere ganger både i Danmark og Sverige. Selv de berømte til Stig Fredriksson i Skåne kunne ikke måle seg med disse. Kraftige gode figurer, og sokker på de fleste som var prima stelt i god tid. Båndene var også meget gode på de alle. Det finnes nok knapt en bedre samling uten at vi må på spesialutstillinger i Tyskland. Det er bare å Gratulere Alf B. Knutsen med 97 poeng på den beste av huene.

5 meget gode Tyske Dobbeltkappede Trommere fra Terje Ree gledet også til, tross for at jeg gjerne hadde sett flere trommere. Best likte jeg en eldre han som fikk 97 poeng. Mens de andre 2 sorte fikk 96, har var det ønskelig med bedre og fastere kappe. Den ene hvite var også en fin type, mens den andre hadde en for lav og løs kappe.

5 sorte Orientalske Rollere hadde alle en god farge, men halene kunne vært bedre rengjort på noen av dem, også en med alt for få  fjær i halene som selvsagt fikk kun 90, best en han på 96 poeng.

12 Limerick Tomlere var en meget god samling i flere farger, og best likte jeg en blå ung han fra Roger Birkeland som fikk 97 poeng. Men en ung sort stenket fikk 96 poeng. Som også en annen blå fikk. De fleste hadde ønsker som litt fyldigere i figuren, og bedre øyne.

10 Tyske Nonner i 5 farger var en pen samling, alle fra Leiv Meland. Best likte jeg en ung sort han som fikk 96 poeng, og de sorte var klart de beste i hele samlingen. Det fordres litt mer kraft i figuren på de andre fargene for å oppnå høyere poeng, og også noe klarere iris var ønskelig. Tegningen var stort sett i orden på de fleste.

Så var det 8 sorte Hamburg Skimmel. Alle fra Thorvald Pollestad. Hyggelig å se rasen igjen. De fleste hadde litt blandet tegning, men dette er jo meget vanskelig å få jevnt. Også øynene kunne vært klarere i iris på flere, og noe mer brystfylde var ønskelig på flere. Best likte jeg en ung han som fikk 96 poeng. Men også en eldre han var god på 95 poeng.

Jeg avsluttet med 2 polske raser som er nye i landet:

2 hvite Dolgoslaski Bialy, en meget langstrakt due på alle måter, Den beste fikk 96 poeng og var typisk, men den andre ble litt kort i halsen.

Murszynek Lotny, er en skadetegnet rase som finnes i mange farger. Her var det 1 sort og 1 blå. Den sorte fikk 96 og var ganske typisk, mens den blå burde hatt litt mer fyll i bryst. Rasen likner mye på Skadepurzler, men har mørke øyenringer, men alltid gode perleøyne.

Til slutt er det å takke for en fantastisk hyggelig helg, med et godt arrangement i flotte omgivelser nok gang på «Hotel i særklasse».

Bjørn Carlo Andersen.


Friserduer

1 rødvinget med ønske om kraftigere og større krøll. Renere farge i bryst. 95p tilhørende Nils Reither.

Kat.nr 249

1 gulvinget med samme ønsker til bedre krøll. Fjærlag i nakke kunne vært bedre.

Kinesere

Hvite

Hannene hadde gjennomgående bedre kvalitet enn hunnene. Hannene stort sett med bedre figur og type. Små ønsker til delelinje og puter. Den beste tilhørende Andre Lea ga jeg 96p. Kun ønske om rettere delelinje. Flere av hunnene slet med for mye struktur på ryggen. Mange hadde også ønsker til rettere og tettere delelinje.

Kat.nr 258

Blåbåndet/blåternet 

Ønske til smalere øyenringer til 2 av hannene. De blå har en tendens til at flippene går over til kappe i nakken. Når man forsøker å «pynte» denne bort så blir det fort et hakk i nakke/manke befjæringen. 96p til en blåternet fra Jens Dahl.

Kat.nr 271

Sølvbåndet

Den ene smal i brystet og noe høystilt under bedømmelsen. (stod mye bedre senere på dagen). Den andre hadde god figur og fine puter.  Ellers små ønsker til delelinje og flipper.

Gul

Kun en hun som hadde god delelinje og lårdusker. Ønske om jevnere manke, bedre samlet hale og fjærpleie.

Rødternet

Her fant jeg den beste Kineser med imponerende puter og delelinje. Likeså kort og god figur. Dessverre noe løs i hale så den stoppet på 96p. Denne ble gruppevinner og tilhører Jens Dahl.

Kat.nr 276

Rødtigret

En ung hun utstilt i denne noe sjeldne variant. Fin farge og tegning. God overpute og delelinje men mer fjærrik underpute kunne ønskes.

Takk for en fin duehelg med godt kammeratskap !

Terje Ree


Dommer kritikk LU 2024

Da var LU 2024 i Stavanger ett faktum og eg fikk gleden av og dømme Nasjonal rasen Norsk Tummler og utenlandske mefikk

En fin samling med NT
Hvite
Beste NT en meget flott ung hunn fra Arne Melheim 97 P og rasevinner.
Her var ellers mange fine figurer og typer men litt bedre sokker og øyenrandsfarge hadde vert og foretrekke.

Kat. 11 – 0,1 – 97 pSorte
Beste her en nydelig sort hann fra Gunnar Brandal. Bedre øyenrands farge på den så kunne den vunnet. Øyerands fargen var også på de øvrige sorte en  mangelvare. Også fargen var litt variabel på de sorte

Kat.nr 12 – 1,0 – 96 p

Rød
I rødt var det flere meget fine typer med god farge og fin figur. En hann og to hunner alle tilhørende Gunnar Brandal.

Kat.nr 24 – 0,1 – 96 p

Gul
I gul var kvaliteten noe lavere
God farge men litt manko i kroner og rosetter gikk igjen.

Blå med bånd
To stk skilte seg ut i den blå familien.2x96p  Begge tilhørende hos Ole Kjell Løvås. Fantastisk stilling og fin figur.

Kat. 39: 0,1 – 96 p og nr 3 i rasen.


Gulbåndet
En gulbåndet ,med fint bryst og god kropp. Litt løs i fjærdrakt og krone.


Mefikk

Italiensk mefikk
En fin samling, hvor en var markant bedre i fargen enn resten. Litt lengre ben ville gitt det siste poenget. Altså 96 P og ble kåret til gruppevinner.

Gammel tysk mefikk
Her var fire stk. best ble en sort hun i 96p. Fin tegning og krone og rosetter. De andre manglet i tegning dessverre.

Vil rette en stor takk for en vel gjennomført utstilling av Stavanger og Jæren.

Johny Larsen


Dommerkritikk Nasjonalutstillingen Sola 26-28 Januar

Johne Alex Larsen

Denne gangen hadde jeg gleden av å dømme Dansk Tomler, en rase jeg mer eller mindre har fulgt i nesten 45 år. Først som oppdretter og seinere som dommer eller bare følge med på duer både her og i Danmark. Vil også rette en stor takk til Stavanger og Jæren Rasedueforening for en kjempeflott arrangement og at jeg fikk gleden av å dømme duer etter noen års pause. Så til duene:

Hvite

Homogen samling duer uten de store toppene. Det skorter endel på fjærkvalitet og den reine hvite fargen. Et annet problem er riktig skråstilt stilling. Men det er en god samling som kan bygges videre på med rett avl. Øyenrand kan også ønskes med bedre glød med den gode rødfargen. Kurt Johan Dalen best med en eldre hun på 95p.

Sorte

Mye det samme som er nevnt for de hvite gjelder også de sorte. Ingen topp dyr, vi har også sett disse sterkere her hjemme tidligere. Likevel en homogen samling, der alle hadde forskjellige «ønsker», men de aller fleste uten feil. Da blir det vanskelig å skille på poeng rundt nivåene 93-94p. Best ble en eldre hunn fra Torbjørn Jektnes på 95p.  (3 vinner)

Røde

Kun 3 røde utstilt, men disse var av en klasse for seg selv blant de utstilte duene. Topp kvalitet og 96p. på beste eldre hann til Rolf Helgesen. Den var på alle punkter et topp dyr, men dessverre litt for grov i nebbvortene til å kapre det siste poenget, 1 vinner. Det var to andre eldre hannene av samme kvalitet, men kunne hatt litt bedre gjennomfarging i slagfjær, og begge fikk 95p.

Gule

Mangler dessverre noe i kvalitet , men likevel 94p på bra dyr fra Erling Friestad og Jan Oksnes.

Stenket

En grå viste god kvalitet og 94p til Erling Friestad. Synd og se bare en due av denne typen utstilt. Dette var en «parade variant» med Ådne Olsen og Co. i internasjonal  topp for en del år siden . Håper bare det er nok avlsmateriale i landet til å bygge opp en god stamme igjen.

2 brune utstilt, i en vanskelig variant som også var svært brukbare dyr. Den beste på 94p fra Kennet Knutsen manglet litt i tegning, i tillegg er det vanskelig å måle denne varianten opp mot de sterkere fargene.

Skader

Kun 2 dyr i rødt og gult, uferdige og virket svake. 3 perleskader av høy kvalitet i en vanskelig variant, 95p (2 vinner) og 2x94p til Kurt Johan Dalen.

Takk for 2 fine dager på Sola!

Mvh

Alex

Posted in Ukategorisert.