Her noen som som kanskje er interessant og nyttig for alle som driver med duer, som kanskje kan publiseres på nettsiden eller på FB.
For ca 1 uke siden var jeg klar med en behandling av alle duene med Ivomec mixtur, 10 ml per liter drikkevann i 3 dager, mot innvoldsmark.
I går kveld satt en due å sturet, og da jeg tok den i hånden følte jeg at den var lett og på sidene av brystbeinet var det lite kjøtt
Jeg tok den inn i varmen og undersøkte den nærmere i dag.
Den spiste godt, hadde tilsynelantende normal avføring og ingen belegg i gapet var synlig.
Så jeg tenkte raskt i retning Salmonella.
Men ved undersøkelse av avføringen under mikroskopet, ved at litt avføring smøres veldig tynt utover på en liten glassplate, og så gjennomlyses når man ser ned i mikroskopet med alle dets linser, var det noen egg av innvollsmark.
Er slikt egg er det på det ene bildet .
Innenfor det lyse området, ligger det en litt avlang avrundet ting. Kan se ut som en søtpotet eller liknende. Men ser en nærmere på denne, så ser du at det er omgitt av et skall. Du ser en to linjer som følger rundt det som er «plommen». Disse to linjene er i virkeligheten innsiden og utsiden av innvollsmakkens skall.
Det var overraskende å finne dette ettersom duene var blitt behandler med Ivomec.
Nå kjører jeg en annen makkekur på denne duen.
Jeg tok også en prøve fra duens kro. Det gjøres ved å føre en fuktet bommullspinne ned i duens hals. Her må nebbet åpnes godt, og halsen strekkes. Hvis dette gjøres feil, er det lett å skade duen.
Det jeg fikk ut av denne duen var litt grumset innhold. Dette ble lagt på en liten glassplate, og forstørret opp 400 x under mikroskopet
Den korte filmen er tatt med kameraet på telefonen, og er derfor noe urolig.
Men inne i feltet ser noen ganske små «ballonger» som ligger å «sparker». De beveger seg selv, ettersom de har en liten «hale» som snurrer rundt.
Dette er Trichomonas parasitter.
Her er det altså to helt klare eksempler på parasitter som kan gjøre duene syke.
En god undersøkelse er viktig.
Uten mikroskop er det mye informasjon man går glipp av, og sjansen for feil-behandling blir da veldig stor.
Duen får nå behandling med Flagyl og Panacur. Den ser allerede betydelig kvikkere ut.
Nils Reither