Dommerkritikk HU 2023

Tysk Modeneser er den største rasen vi for tiden har på våre utstillinger.

På høstutstillingen var det 42 stk, 37 Schietti og 5 Gazzi.

Nivået på Tysk Modeneser er veldig god og de aller fleste duene står med riktig fin holdning, viser god figur og kropp. Den såkalte tredelingen er som oftest i orden, her er det høyden som skal fordele seg med 1 del bein, 1 del kropp og 1 del hals, lengden er 2 deler. Ønsker som fremkommer dreier som oftest om mer halslengde og brystdybde.

Kun en sort schietti, her hadde vi mange duer tidligere og ønskene her var mer strekk og lengde i ben og hals.

I sort Gazzi var det fem meget gode duer, hvor den beste fikk 97 p.  

Kat.nr 140

I blåfamilien utstilles det meget gode duer både i blå uten bånd, blåternet og mørkternet. Beste en eldre mørkternet han på 96p.

Kat.nr 115

I Rødfahl var det en nydelig ung ternet hann som fikk 96p og i båndet var det også en ung hann på 96p. Meget gode duer med flotte kropper og god fremvisning. Enkelte kan ha en tendens til å stå med for tykk hals, de kan blåse noe når de blir aktivisert.

I Gulfahl med bånd synes jeg den beste fortjente 97p , denne duen stod med god og stolt stilling hele tiden, dette var en fremragende due på alle punkter. 

Kat.nr 134

Også hyggelig å se gode Magnani i Tysk Modeneser, den unge hun var en meget god representant og fikk fortjent 96 p. Også en nydelig Blå skimlet ung hun fikk 96p.

Kat.nr 124

mvh Hans Petter


Hei alle duevenner. 

Det var tid for høstutstillingen 2023

Det ble en veldig fin utstilling på Stord. 

Til duene. 

12 stk Norges tummler. 

Den beste var en veldig fin ung hvit hunn fra Arne Melheim 96p. God på nesten alle punkt. Ønsket kun noe mer inntiliggende krone. 

Arne hadde også en fin rød i 95 P. 

Kat.nr 2

Tre sorte Torbjørn Jektnes.  

Her var nebbfargen for mørk og noe mere kraft i figur og andre små ting som manglet. 

Tre perleblå. Ole Gunnar Torp. 

De var noe lange i figuren. Ønsket bedre hoder og jevnere rosetter og andre småting på disse.

 

Damascener

Fire stykk fra Trond Ove Alvseike. 

Den beste 96p. Veldig fin due med god kropp og figur. Godt hode og bra øyne og øyenrand farge. 

Ønsket var bedre rygglukkning, noe som gikk igjen på alle fire 

Kat.nr 64

Fransk Sottobanca

Fem stk. Nina Solbjørg. 

Den beste en ung han 96p. Veldig god kropp og figur. Godt hode og krone. Ønsket litt bedre holdning. Også en fin ung han i fargen stipper. Også god figur og kropp på den. 

Kat.nr 70

Orientalsk roller. 

Fire stk. Torbjørn Jektnes. 

God farge og gode øyne på alle. Den med best holdning/stilling, en ung han i 96p

Kat.nr 213

Limerick tomler

18 stk. fordelt i mangen farger. Best en ung han fra 2022 med 97p. Roger Birkeland. Han hadde alt iorden og viste seg fra sin beste side hele helgen. Nr to ble en meget pen almond ung hun. Odd Helge Vågen. 96p. 

Det var flere veldig fine i denne rase 96p til rød og en tigret han fra Birkeland. Ønsket renere iris og jevnere sokker, på de fleste i rasen. Så der må det jobbes i avlen. 

Kat.nr 217

Takk for  tilliten. Og vi sees snart i Stavanger. 

Hilsen Johnny Larsen. 


En rapport om mine inntrykk fra Høstutstillingen 2023.

Først vil jeg si at det var en glede igjen å få dømme på en utstilling, etter at jeg gjorde det kjent at jeg var klar for dette, og når forespørselen kom, var svaret klart på forhånd, for jeg gledet meg til igjen å få treffe alle mine «duevenner».

Reisen var lang, over 630 km fra mitt hjemsted når Ole Gunnar og jeg startet opp tidlig fredag morgen. Men med veksling på kjøringen, gikk dette greit, og vi var glade når vi kom frem til en alle tiders hall, som sikkert vil bli brukt til samme formål senere, og hotellet lå jo i gangavstand fra hallen, og dette var også et prakthotell, som vi gjerne kommer tilbake til ved en senere anledning.

Så noen ord om rasene jeg bedømte hvor det startet med 7 Brunnere hvor en blå eldre hu fra Arne Melheim, 96 poeng, utmerket seg med meget god holdning og pust, litt bedre nakkepust, så hadde det vært et poeng høyere. En ung hvit hu fra William Midteide var også tiltalende, og fikk 95 poeng.

13 Amsterdam Ballong var en blandet samling, alle fra Jens Dahl. Flere med noe skjev ballong som selvsagt trakk ned, men med gode dyr inne i mellom. En gulasket ternet ung hu hadde den rette holdningen og balanse og fikk 96 poeng. En eldre hvit hu fikk 95 poeng, og her trakk størrelsen på selve duen ned, de må ikke bli grovere i figuren enn denne.  Også gode dyr på 94 poeng blant de blåternete, mens en engelsk tegnet hadde brutt iris, og dermed kun 91 poeng. Her bør det passes på denne varianten hva øynene angår.

Kat.nr 161
Kat.nr 149

12 Nurnberg Svale var en god samling, men jeg hadde ventet noe bedre gjennomsnitts kvalitet blant de sorte. En eldre han fra Ole Gunnar Torp, 96 poeng, var i særklasse den beste. Flere andre sorte savnet pussing av kappen, og flere hadde for kort sort tegning ved øynene, og dette bør det legges mer vekt på ved utvelgelse av avlsdyr, det syntes at denne var et arvelig punkt. 3 meget god blå uten bånd, hvor en ung hu også fikk 96 poeng, kraftigere figur på disse hadde vært ønskelig. 2 røde med meget god farge, hvor ønskene var mer kraft i figur og mer fyll i kappe. Alle som ikke var sorte tilhørte også Ole Gunnar Torp.

Kat.nr 166

En enslig gul skjoldvinget Frisert fra Nils Petter Reiter, var en meget god due med flott frisering på hele skjoldet, 96 poeng på denne unge hu. Litt mer kraft i figuren, så mulig den kunne hente 1 poeng i tillegg.

Kat.nr 174

12 Kinesere var en noe blandet samling. Flere med åpne eller skjeve brystputer, og flere med korte flipper. Dette siste bør det arbeides med ved utvalg av avlsdyr. Best likte jeg en rødternet ung han fra Jens Dahl. En meget tiltalende due som fikk 96 poeng. Den hadde flott struktur over det hele. En ung hu i samme farge fra samme eier fikk 95 poeng.

Kat.nr 184

En enslig eldre sort Indianer fikk 96 poeng, men burde nå pensjoneres grunnet alderen, men den hadde det meste hva som forlanges i rasen, men bar litt preg av alderen.

Kat.nr 72

Til slutt dømte jeg 7 Spansk Jordbærøyne, men her mankerte den mye for å fylle kravene, mer fyll i hodet og rundt øyene med vorter, bedre figur, og ikke minst den blårøde fargen på duenes bakpart. Etter min oppfatning, ikke mye å satse videre på. Den beste fikk 95 poeng.

Kat.nr 81

For øvrig en stor takk til Ronald Drotningsvik og Ole Gunnar Torp som skrivere og hjelpere under bedømmelsen.

Og til slutt takk til alle for et hyggelig opphold og lørdagskveld, godt organisert hele arrangert av HRF.

Bjørn Carlo Andersen.

Posted in Ukategorisert.