En tur til «Jærens tak» for å besøke Terje Ree

I forbindelse med en tur nordover, tok jeg kontakt med Terje Ree for å høre om jeg kunne komme innom å titte på duene han har på slaget nå, og høre litt om hvordan han begynte med duer. Da jeg kom frem gikk vi rett til due-huset, som viser seg å være loftet på garasjen, samt et uthus i forbindelse med dette. Ikke overraskende var det første jeg ble møtt av innenfor dørene Bokhara og Tysk Dobbeltkappet. Dueslaget var lyst og hvitmalt, og innredet med flere rom med tilgang til utedel. Duene var etter avlssesongen skilt fra hanner og hunner, slik at de kan få en pause og hente seg inn etter en produktiv sommer. Men på slaget hans var det også representanter av Norske Tomlere i rødt, sort og hvitt, samt noen brevduer i forskjellige farger. Terje viser villig vekk de flotte duene han har, og forteller litt om hva som må til for å få duene klare til f.eks utstilling. Akkurat nå er duene i gang med muting, så ikke den beste tiden å forevige dem på, men sånn er det nå bare på denne tiden av året.

Terje Ree forteller at han vokste opp på Tjøtta, som ligger vest for Bryne, og familien var i besittelse av en ganske stor eiendom der. Interessen for duer startet i 12-13 års alderen da noen slektninger hadde frittflygende trommeduer. Disse var ganske like Dansk Landsbytrommer, som forøvrig ble godkjent i Danmark for 10-15 år siden som egen rase. Duene var livskraftige og fine, og de fleste var tigret. Fra Bore fikk han skaffet seg noen par med Høystjerter og Norsk Tomler, og så var dueinteressen i gang for alvor. Siden familien til Terje hadde god plass på eiendommen, fikk han bygget seg duehus og etter hvert ble interessen også utvidet til høner, ender og kalkuner.

2-3 år etter at due-interessen var vekket, meldte han seg inn i Rogaland Rasedueforening, og han minnes at de i flere år hadde medlemsmøter på en kafè i Sandnes. Her traff han bl.a Terje Tengsareid fra Eigersund, som hadde kinesere. Her fikk han et par, som ble sendt på toget til Bryne. Stasjonsmesteren ringte og ga beskjed om at de var kommet frem og klar for avhenting på stasjonen. «Det var andre tider da», sier Terje med et smil.

Etter hvert kom Terje også i kontakt med oppdrettere av Parykkduer, bl.a Gunnar Mæland og Ragnvald Kverneland som han fikk flere par fra. Disse avlet han på i 6-8 år før han fikk tak i Bokhara og Tysk Dobbeltkappet i -88 fra Karleif Bore, og har siden hatt dette som hoved-raser.

En liten stund etter at han hadde begynt med oppdrett av disse to rasene, dumpet det plutselig et brev ned i postkassen fra en ung, dansk dreng. Dette var fra Claus Hirsch Jensen, et etter hvert velkjent oppdretternavn fra Danmark. Disse to har flere ganger i etterkant besøkt hverandre, utvekslet duer seg imellom og vært på spesialutstillinger i bl.a Holland sammen. Terje forteller også at han selv har stilt duer i Holland, både for opplevelsen og samholdet med å treffe likesinnede.

Foruten å oppdrette flere forskjellige raser i de årene som har gått, ble Terje valgt inn i styret i Rogaland Rasedueforening tidlig i 20-årene. Siden har han stort sett sittet i styre og stell både som kasserer, formann, sekretær og styremedlem. Han har også vært i NRF styre fra 1991-94, og som de fleste sikkert kjenner til så er han igjen valgt inn i NRF styre fra 2022, denne gang som kasserer.

Terje viser frem en av de innbundne Duevennen-bøkene

Hjemme hos Terje har han et eget rom dedikert til duehobbyen sin, og hyllene var fylt med diplomer, premier og pokaler fra forskjellige utstillinger. Han har bl.a 2 Norgesmesterskap å skilte med. Bilder på veggen og figurer avslørte at han absolutt har en forkjærlighet for Bokhara og Dobbeltkapper. Han har selv lagd de imponerende skapene, som underveis i samtalen viste seg å skjule årgang på årgang av dueblader fra både Norge, Danmark, Tyskland og Amerika. De aller fleste av bladene i A5-format var sirlig innbundet av et firma i Stavanger, ikke mindre enn 11 bind med 43 årganger av Duevennen, og omtrent like mange av de danske. Her var også flere bøker, bl.a flere av danske Kai R Dahl, samt den norske S. J. Foss som omhandler generelt om duer og duehold, praktduer, slag, fôring m.m.

Terje forteller også at da han gikk i lære for å bli elektriker som 16-åring, var han innom i en bokhandel i Sandnes. Han har nemlig alltid vært interessert i bøker. Plutselig foran seg fant han en tykk duebok med tittelen «Encyclopedia of pigeon breeds», og han tror hjertet stoppet noen sekunder akkurat da for dette syntes han var fantastisk. Men med en lærlingelønn på 8 kr timen og prisen på boken som var en halv månedslønn så måtte han vente til neste lønningsdag for å få kjøpt boka.

Det er tydelig at Terje er en belest mann, med mye kunnskap om mangt og meget. Han forteller at han har reist mye rundt på utstillinger i utlandet, både Tyskland, Slovakia, Holland og Danmark ble nevnt. De fleste kjenner sikkert også til at han er dommer i Trommeduer og Strukturduer. Det er mange år siden han tok generelt dommerkurs med påfølgende kurs i Trommeduer i Danmark, og noen år etter det tok dommerprøven i Strukturduer i Haugesund. Han avslører at han gjerne utvider repertoaret til også å gjelde Fargeduer. Det er godt nytt, for her trenger NRF absolutt flere dommere.

Til slutt kan nevnes at Terje nesten kan regnes som B-kjendis, etter ikke mindre enn 3 innslag i Norge Rundt i 2012 og 2013.

En ung Norsk Tomler

Noen av duene som koser seg utendørs, i full muting

En ung Tysk Dobbeltkappe 1,0 med en morsom fargevariant som var mye penere i virkeligheten enn bildet viser

Et par sorte Norske Tomlere

Grønnsakhagen med bl.a poteter, gulrot, selleri og annet snacks, som nok nyter godt av litt duegjødsel. Det meste var dog høstet inn.

Posted in Ukategorisert.