Duetur til Halsnøy

Avlssesongen nærmer seg med stormskritt for undertegnede, og vareopptellingen i dueslaget viste en skjev fordeling av hunner og hanner. Løsningen var å ta kontakt med Gisle O. Eide og Svein Anders Øvrevik om det fantes noen hunner tilovers oppe hos dem. Det var det, og jeg var hjertelig velkommen til å ta meg en tur opp. Jeg og Svein Anders har også et felles mål om å jobbe med de fortynnede fargene i Modena, så da var det bare å hoppe i bilen å komme seg opp å besøke Halsnøy. Med meg på turen inviterte jeg med meg min gode venn Trond Børseth. Bilturen gikk lett i nydelig vær, og masse dueprat om «gamle dager». Konklusjonen var at vi var unge i duehobbyen, men hadde vært med lenge.

Trond ville besøke sin gode venn og tidligere Modena-oppdretter Karl Ingve Eide. Nå går det mest i sauer og brevduer hos han. Etter å ha sluppet Trond av hos Karl Ingve dro jeg ned til Svein Anders, han satt og ventet klar på meg i stolen sin utenfor duehuset. Det var kjekt å se han igjen, og å se at han var i god form etter å ha vært gjennom alvorlig sykdom. Som han selv sa: «Jeg skulle vel ha ligget der borte på den haugen nå», og pekte mot kirka på Halsnøy. Men vi får håpe han får glede seg med duene i lang tid fremover.

Som nevnt tidligere ønsker både jeg og Svein Anders jobbe med de fortynnede fargene i Modena, vi fikk begge muligheten i vinter til å importere noen sulphur tri i fra Svend Erik Schroll Kristiansen i Danmark. Så et samarbeid er viktig for oss i dette arbeidet. Svein Anders har de siste årene fokusert mest blå og bronze tri gazzi, i tillegg til sine svarte schietti. Ut av disse blå og bronze tri har han også fått fortynnede hunner, som silver, silver dun og silver cream. disse er svake varieteter som det ikke blir stilt ut i stort omfang, heller ikke internasjonalt.

Svein Anders har nylig fått duene i par, så det var ikke mange unger å fremvise. Men mange av duene lå på egg. Han bruker også vingede brevduer som ammeduer, så jeg er helt sikker på at her vil det komme opp en hel del Modena unger i løpet av sesongen. Utenom avlsrommene, hadde han et rom kalt «ho-slaget». her gikk det 9 gazzi hunner som han hadde tilovers. Etterhvert komme også Gisle på besøk, og vi 3 tok med oss de mest interessante reserve hunnene med oss opp til loftet på duehuset, hvor han hadde bur.

Jeg hadde med meg 3 hanner som jeg hadde tilovers. Svein Anders ble begeistret for en svart schietti hann, som jeg hadde med. For han hadde en flott svart hunn som gikk single, så den hannen ble igjen hos han. De 2 andre hannene tok Gisle med seg. Praten gikk godt og duene vurdert, og 2 fine unge hunner ble med meg tilbake til Karmøy.

Så dukket Trond også opp hos Svein Anders. Karl Ingve var mitt i lamming, og ble varslet om en fødsel, så han måtte haste tilbake til sauene. Vi gikk en ny runde gjennom duene før måtte runde av, slik at vi også fikk en liten kikk hos Gisle før vi måtte haste avgårde til fergen. Borte hos Gisle ble vi møtt av en tidligere duemann, nemlig Gisle`s far Oddvar Eide. Han fortalte han hadde stor glede av å følge med på som skjedde i duehuset til sønnen og barnebarna. Kanskje får vi se duer på utstilling med hans navn i fremtiden???

Hos Gisle og barna var det rene fugleparken, i tillegg til hester. Her var det voliere med brudeender og mandarinender, høner og fasaner. Og ikke minst Bergens Tomlere og Modena. Røde, gule og hvite BergensTomlere er ikke mitt felt, men sunne, friske og fine duer var det. Disse blir også brukt litt som ammeduer til Modena. I Modena var det flere meget gode dyr, i flere farger. Det skal bli spennende å se hva han får ut av disse. Her holdt vi også på å prate oss vekk, og vi måte «løpe» i bilen for og nå fergen. Den nådde vi heldigvis, men allikevel det ble kveld før vi var hjemme. En kjempefin tur, og tusen takk til de som tok oss godt imot.

Fra venstre Trond Børseth, Svein Anders, Øvrevik og Gisle O. Eide
Posted in Ukategorisert.