TYSK MODENESER PÅ DEN NORSKE LANDSUTSTILLINGEN I STAVANGER (SOLA)
GAZZI: SORT
En tiltalende kolleksjon, gode i kropp, holdning og hals lengde. Underlinjen og lengden på beina var også i orden.
Ønsker var bedre øyen rands farge, og hodestørrelsen kunne vært litt bedre. Noen kunne også hatt bedre rygg lukning.

SCHIETTI: SORT
De holdt ikke følge med de svarte GAZZIENE. Nesten alle 1.0 var for store i kroppen og hadde for lite hals og bein lengde. Også øyen rands fargen var for lys. Ønsker var også: strammere halsfjær, gjenom gående underlinje, mer vannrett holdning. Tilslutt var øyenfargen på alle i orden.
SCHIETTI: BLÅ UTEN BÅND
Gode hoder, veldig god øyenfarge. Kropp og holdning var ok. Likeså hals og bein lengde.
Ønsker: strammere halsfjær, øyenrendene kunne vært bedre, Strammere halsfjær, smalere halefjær.
SCHIETTI: BLÅ MED BÅND.
Toppdyret var sterkere enn de med bånd. Prima bur trening. Gode hoder, god øyen farge og fine bånd. Også her kunne øyen rendene vært litt mørkere. Tidvis mer stabil i holdning.
SCHIETTI: BLÅTERNET.
Begge hannene var veldig elegante. Den beste var i orden på alle punkter! Hunnene hadde prima kropper, holdning og underlinje. De var i grunnfarge og tegningsfarge meget pene. Innimellom kunne øyenrands fargen vært mørkere.
Sammen med de svarte Gazziene var dette den beste kolleksjonen!

SCHIETTI: RØDBÅNDET
De var gode i kropp og holdning. Hals og beinlengde var stort sett i orden. Grunnfargen hos hunnene skal ha mindre blått. Hannene skal ha mørkere hodefarge. Noen hadde også dårlig fjærkvalitet

SCHIETTI: RØDTERNET
De var i orden i tredelingen. 1/3 hals, 1/3 kropp, 1/3 bein. Hode, øyenfarge, øyenrand var i orden. Grunnfarge og tegning var i orden. Bedre rygg lukking og bedre fjær kvalitet ønskes.

SCHIETTI: GULBÅNDET
Hals og beinlengde og kropp var i orden. Hode, øyenfarge øyenrender også i orden. Fargen var også flott.

Ønsker var strammere i hals. Mer stabil holdning og på flere, bedre fjærstruktur.
SCHIETTI: RØDSKIMMEL.
Flotte typer med prima tredeling og kropper. Større problemer med fargen. Den var for lys og viste også hvite fjær.
Dårlig fjærkvalitet og manglende fjær trakk kraftig ned.
Tilslutt en flott blåskimlet hunn. Kun et lite ønske i skimmeltegningen skilte henne fra 97p.

Oversatt Jan O
Vil gratulere NRF`s styre med en kjempejobben de gjorde for å lage to utstillinger i en meget krevende tid. Due Norge trengte det!
Formduer. Kun Skjønnhetsbrevduer denne gang med to oppdrettere. Best var en rødternet ung hann fra Jan Helge Havsø, som hadde det beste hodet og smale nebbvorter. Velfortjent 96 p. Ønsker var mer fylde bak nebbvortene og høyde over øyet. Kortere bakparti. Smalere nebbvorter. Hodet sett ovenfra, skal ha en jevn linje fra spissen og bakover. Nebbvortene må ikke stikke ut!!

Vorteduer. 5 Carrier. Alle fra Rolf Helgesen Den gamle hannen, som flere ganger har gått til topps stoppet på 95 p denne gangen. Den strekker ikke lenger beina og nebbvortene er blitt litt skeive. Men det er flere gode Carrier på slaget på Askøy. En eldre hunn hadde det hele og fikk 97p. Den kom også høyt i Best in Show. Pass på at nebbene er så vannrette som mulig!

Roger Birkeland stilte 3 Spanske Jordbærøyer. Best en ung hann med 96p. Kortere bakparti. Rundere og rødere øyenringer er ønskene her.

Utenlandske Tomlere(Ikke Danske Tomlere) Tyske Show Tiplere. 4 stk. sort tigret fra Lars E. Bentzen. Best en ung han med 95p. Ønsker, rundere hode, kraftigere nebb, reinere iris, mørkere øyenrand. Og de skal ha kort/kraftig figur.
Limerick Tomler. 6 stk. i tre farger fra Roger Birkeland. En ung sort hann, en flott avlsdue med stort hode, men vannrett figur og litt lang i haleparti. Ung blå hann med 97p. Flott type/holdning, rundt dypt bryst. En kollega mente han var for oppreist, men det dype runde brystet gjorde at han fikk velfortjente 97p.

Tyske Nonner, Glatthodet som tydelig stammet fra Sigurd Haukås sin gamle stamme og en med krone. Best en ung glatthodet hann med 96 p. Disse duene er tegnet og trenger å pyntes, og det er ikke dommerens oppgave!! Svart i det hvite er feil og belønnes med 92 p og nedover! Ønsker var hvitere iris, mørkere øyenrand. Kortere i haleparti. Det som imponerte meg var de kraftige nebbene og de sterke hodene.

Hamburger Skimmel. 7 sorte fra Thorvald Pollestad. 96p på en eldre hann. Det er en god stund siden jeg så de beste i Hamburg, men jeg tror jeg var litt for streng med bedømmelsen av tegningen. Kay mente de ikke lenger hadde den kvaliteten som jeg så for 8 år siden på spesialutstillingen. Ønsker, mer kraft i hode og nebb, kortere figur. Bedre tegning.

Hønseduer. Engelsk Modena 11 Schietti fra 4 oppdrettere. Ingen med 97 p denne gang. Den beste var en ung svart hann med 96 p fra Bjørn Olsen. Beste røde var en ung hann fra Jens Dahl med 94 p. Terje Eljervik hadde en ung bronce tricolor hann med 95p. En ung sort Gazzi hunn fra Jan Heldal fikk 95p. Ønsker var, bedre balanse, strammere bakparti, Strammere i hals (Alle fjærene ligger ikke samme veg, noe vi har arvet fra Amerikansk import) En enkel hadde hengende øyenlokk(se på standardbilde) Dypere, rundere bryst, enkelte hadde halen høyere enn hodet.

Jan Oksnes
Takker for tilliten at jeg fikk dømme de 3 nasjonale rasene på LU 23.
Veldig kjekt at det igjen ble en landsutstilling. Takk for alt arbeid som er lagt ned for å få dette til. Det er ikke lett når både pandemier og diverse virus prøver å sette en stopper for oss.
De norske tumlerne fremstår som en god og typisk gruppe som alltid er spennende å dømme. Her har det vært solide oppdrettere i flere av fargene også i de vanskelige variantene og det vises igjen på utstillingene.
I Bergen har oppdretterne de senere år trykket sin tumler rase til sitt bryst og gjort et kjempearbeid med å få frem gode bergenstumlere i hvit, rødt og gult. De sorte henger litt etter, men jeg er sikker på at med innsatsen som legges ned, så vil det innen noen få år vises frem meget gode bergens tumlere også i sort.
Norsk Mefikk har vi sett større og bedre grupper før. Håper vi igjen få sett de på kommende utstillinger.
Norsk Tumler:
Hvit 10stk:
De hvite viste seg som en samling med gode typiske dyr med oppreist holdning fine kroner og rosetter. Ønsker som går igjen i denne gruppen er kraftigere nebb, smalere hale. Med noe bedre pynting av fargede fjær så hadde vi unngått de laveste poengsummene.
Best ble en eldre hunn fra 19 som fikk 97 poeng.

Sort 4 stk:
Fire sorte som alle viste god holdning og type. På flere dyr var det ønsker om høyere plasserte og tydeligere rosetter samt lysere iris.
Beste dyr ble en hann fra 20 som fikk 96 poeng med ønske om lysere iris.
Rød 8 stk:
Meget sterk samling var de røde. Da er det ekstra kjekt å se at det i stor grad var ungdyr fra siste års avl som sto utstilt. Mindre ønsker i denne gruppen var lysere iris samt kraft i kropp.
Beste due i denne fargen som og var best i rasen var en ung hann fra 22.

Gul 4 stk:
Igjen en meget god og typisk gruppe. Dessverre hadde de mest typiske dyrene feil antall halefjær.
Blå m/bånd 6 stk og Blå ternet 1 stk:
Duene som var utstilt i den blå gruppen viste seg frem med god holdning og type. Ønsker som går igjen er strammere fjær i nakke, tydeligere rosetter og kortere figur.
Høyeste poengsum i disse fargevariantene ble 2 dyr på 95 poeng.
Perleblå m/bånd 1 stk:
En Perleblå var utstilt. Den hadde dessverre feil farge i brystet. Ønsker er strammere nakke, tydeligere rosetter og renere iris.
Rødasket 1stk:
Den ene rødaskede som stod utstilt viste seg med meget god type, figur og holdning. Ønsker til denne duen var kraftigere nebb og renere iris.
Bergens Tumler:
Hvit 15 stk:
Hele 15 hvite bergenstumlere stod utstilt. De viste seg frem med gode typiske dyr. Ønsker som gikk igjen på de utstilte dyrene er slankere halser, lavere stilling, bedre fotbefjæring og lysere iris.
Best ble en ung meget elegant hunn som fikk 97 poeng og best i rasen.

Sort 4 stk:
De sorte bergenstumlerne som stod utstilt hadde ønsker i benbefjæring, slankere hals og lavere stilling. Beste poengsum ble 95 poeng.
Rød 5 stk:
Fem røde viste seg frem som typiske dyr. Ønsker her gikk på holdning, slankere halser og benbefjæring.
Beste bergenstumler i rødt ble en hann fra 21 som fikk 96 poeng.

Gul 4 stk:
Fire gule bergenstumlere som alle hadde ønsker til lavere stilling og lysere iris.
Beste gule bergens tumler fikk 95 poeng.

Norsk Mefikk:
Hvit 7 stk:
De hvite mefikkene var denne gangen den største varianten. Ønsker som gikk igjen var nebbvinkel, tydeligere kryss og ønsker i krone og rosetter.
Dessverre en del duer som stod med feil ringstørrelser.
Beste due som og ble best i rasen var en eldre hann fra 18 som fikk 96 poeng.

Sort 1 stk:
Den ene sorte som stod utstilt ble bedømt som et godt og typisk dyr med et ønske om mer oppreist holdning. Dessverre var det feil med fargede fjær i hodet og en sort nagl.
Rød 3 stk:
Tre røde stod utstilt denne gang. Ønsker på de utstilte duene var bedre holdning (mer oppreist), bedre farge i skjold og bedre nebbvinkel.
Beste poengsum var 95 poeng.

Blå ternet 2 stk:
2 blå ternet stod utstilt. Ønsker var bedre nebbvinkel, kortere kropp, og mer oppreist holdning. Begge duene hadde feil. En med fargede fjær i hodet og en med feil antall slagfjær.

Mvh. Torbjørn Jektnes
Dommerrapport Stavanger 13. januar 2023.
Nürnberg Svaler 11 stk. En meget stærk samling, hvor jeg fandt gruppevinderen, en 1,0 ældre med 97 point. Alle havde den rigtige gode farve. Enkelte blev sat lidt tilbage i point på grund af ufærdige haler. Det kniber også for de fleste med fuldendte sokker, her var flere med knækkede fjer og uregelmæssige sokker.

Nürnberg Lærker 5 stk. Her kniber det lidt med den rigtige farve. Her havde næsten alle blålige anstrøg i hoved og hage. Ligesom tavltegning kunne være bedre. Nogle havde for mørke slagfjer. Den bedste opnåede 95 point.

Isduer 5 stk. En god samling, hvor de 4 havde en god isfarve, en enkelt, og en med farvet bryst, og en enkelt med farvet kile. Lidt bedre tavltegning. Den bedste med 96 point.

Italienske Mæfikker 13 stk. De 9 første var is farvede. De fleste mangler ben- og halslængde. Nogle mangler også lidt pandefylde og den rigtige isfarve. Den bedste havde en god isfarve 96 point.
De 4 tavlede var krydsningprodukter uden kryds og uden det typiske hoved for Italienske Mæfikker.

Afrikanere 11 stk. 2 hvide af virkelig høj kvalitet 96 og 95 point. De manglede begge lidt horn i overnæb. En god sort han, som ligger lige under de bedste i Europa 97 point. Den havde et godt stort bredt hoved og en god næbsubstans. De øvrige sorte manglede lidt i næbindbygning. 2 blå med for fremadrettet næb. En rød med et kæmpestort hoved – et godt avlsdyr, men som udstillingsdyr var den for grov i næbvorter. 2 brogede – en med fejl (korsnæb) og en med ønske om bedre næb.

5 Gl Orientalske Mæfikker. Her var ønskerne bedre farve og tegning. De skæltegnede skal have en tydelig skæltegning med en ren hvid grund. Lidt bedre kap – et af kardinalpunkterne. En brunfahlskæltegnet have en god farve og en god figur 95 point. (den var tilmeldt som brunlaceret)

38 Danske tumlinger. Start med 3 hvide ensfarvede af god kvalitet. Lidt kortere i figur og lidt bedre opret stilling men 2 x 95 point.

14 sorte ensfarvede i rigtig god kvalitet. Desværre stod flere med 10 og 11 halefjer, hvilket satte dem tilbage i point. Pas også på øjenrande, som ved flere var lidt grove. En ældre god han opnåede 96 point (smallere hals), og en ung hun opnåede også 96 point (mere brystfylde).

4 røde med en rigtig god han på 96 point (lidt grov i næbvorter).
9 gule, også med flere gode dyr. Desværre havde flere lidt skuflet farve og nogle med lidt grove øjenrande. Den bedste en ældre hun med 96 point.
1 god stænket med 96 point.
6 gulkroede med en god ung han på 96 point (lidt lang i figur) De fleste var for vandrette i figur og en enkelt havde manglende schattering.
En god typisk rød skade på 95 point (lidt grov).
Tak for nogle gode stunder sammen med mange norske venner.
Hans Ove Christiansen
Engelsk Høystjert.
Blå / m Band.
En meget god samling fra Rolf Helgesen. Best her kat 241 og 97 P en eldre hann med en fin rund kropp, korte ben og en tett fin hale.

Vil også trekke frem kat 243 og 96 P en liten tett 01 meget harmonisk Due, ei lita bolle som J Oksnes ville uttalt det.
Det er veldig viktig med mye god burtrening og jevnlig fletting av hale.
Så over til de Indiske Høystjertene.
Best her kat 244 en eldre Sorthalet 1 0 på 96 P Beste 0 1 kat 247 en ung blåhalet på 96 P. Totalt sett en fin samling alle fra Yngvar Hugsnes.
Pass på at slagfjærene ikke blir liggende for høyt slik at de klemmer sammen halen, så derfor ønskes noe flatere hale.

KINESERE.
Av de hvite var den beste en eldre 01 kat 253 og 96 P. Eier Petter Brandal. Blant de blå var kat 256 en ung 1 0. Og 96 P eier Petter Brandal..
Kineseren er en meget krevende stukturdue som det er mange ting å ta hensyn til ikke minst brystputen og dertil hørende delelinje..

Trommeduer.
Tysk Dobbelkappet.
Sorte.
kat 237 og 238 begge på 97 P.
Hvite.
kat. 234 Ung 0 1 og 96 P.
Terje Ree Har i en årrekke hatt en meget god og stabil stamme sorte TD Trommeduer og er nå i gang med den Hvite varianten som vi er spente på om han kan klare å komme opp på samme nivå som de Sorte. DE Hvite mangler enda litt i kroppen som dybde og bredde.

Mvh. Sturle Assersen.
Dommerkritikk Kropperter og Pustere
Det stilte 21 duer i denne klassen, som fordelte seg slik:
5 Voorburger
3 Brunner
5 Norwich
8 Amsterdamer
Voorburger var en riktig så fin samling i den spesielle fargevarianten gulbåndet. Voorburger er alltid med hvit kropp og farget vingeskjold. Den har en slank oppreist holdning med nesten kuleformet pust. Katalognr 183 var den beste av duene med 96p og ønskene videre gikk på bedre holdning, mere pust, lengre ben og bedre fremvisning. En hadde en dårlig vinge grunnet fjærstruktur.

Brunner stilte en hvit, en blå og en gulskimlet. Dessverre var ingen av duene i det livlige temperaturnivået som kjennetegner denne rasen. Brunneren skal være høystilt med opprett holdning og med et langt og smalt forparti. Pusten skal være helt kuleformet fra alle vinkler. Den beste var en hvit hun men denne manglet fjør på pusten så det ble kun 95p. Samme poengsum fikk den blå, som også hadde et godt potensial men den var ikke i humør til å vise seg over tid, pusten falt fort tilbake. Den gulskimlete var ikke helt samarbeidsvillig denne dagen, den endte med 94p.
Norwich var en blandet samling med kun et par stykker som ville samarbeide. Flere virket ikke å være helt i pusterform. Norwich er en middelstor puster med en meget omfangsrik kulerund pust. Den er som oftest meget villig til å vise seg frem, men etter utallige forsøk gjennom hele dommerdagen var det kun to av de åtte som ville vise pust. Her den beste som en framragende god representant for rasen i katalognr 192, en rød han som den fikk 97p. Nest beste en sort hun som fikk 94p.

Amsterdamer
Er en liten rund, kort og bred kroppert hvor pusten skal gå mer i bredden enn i høyden. I paradeposisjon er den nesten rund som en ball med en hale og rygg som er vannrett, kan være en smule hevet.
I denne rasen var det mest duer, men dessverre så gikk en feil igjen, splittet vinge! Det er en tilstand hvor slagfjærene trykkes oppover av halen samtidig som vingeskjoldet henger igjen. Amsterdammeren skal ha korte og brede vinger som skal hvile på halen.
De to beste var en hvit og en blå, hvorav den hvite i katalognr 195 med 95p ble satt som vinner.

Takk for et flott LU 2023
Hilsen Hans Petter Nernes