Hjemme hos Leiv Meisland

Først vil jeg på vegne av Stavanger og Jæren Rasedueforening gratulere Leiv med overstått 75års dag som var den 15. august !
Som seg hør og bør ble jubileet nylig feiret i flere omganger.
Straks jeg stiger ut av bilen blir jeg invitert inn på smørbrød og kaker. For en velkomst ! Vi blir sittende vel og lenge sammen med Leiv sin samboer Synnøve og mimre om det ene og andre. Leiv har helt siden guttedagene vært sterkt interessert i hest og travsport. Han har trent andre sine hester og har selv avlet frem hele 58 føl, de fleste for salg. Et av disse følene, en hingst, var i en periode rangert som nest best i landet.
Leiv vokste opp på Sandnes like i nærheten av Ansgar og Magnor Stokka. Også brødrene Asheim, som var hans søskenbarn, bodde på en gård like ved. Det vart derfor til at han gikk mye borte hos Magnor. Sine først duer, Norsk Tomler og Nonner, anskaffet han seg i 8 – 9 års alderen. Han husker godt en sort Norsk Tomler som han fikk kjøpt hos Alf Thu i Stavanger. Denne hannen hadde nemlig fått gullmedalje på en landsutstilling så det var stor stas. Om det var Alf som hadde avlet den selv vites ikke. Når de den gang skulle på duemøte eller besøke andre duefolk fikk han og Magnor sitte på med Ansgar bak i kassen på den 3hjula motorsykkelen.
Leiv ble tidlig gift og bygget seg hus på Klepp. Hesteinteressen vedvarte men det ble slutt på dueholdet. I hele sin yrkeskarriere jobbet han som tømmermann. Men da han pensjonerte seg ble det bedre tid og dueinteressen våknet til liv igjen. Ikke lenge etter tok Gunnar Havsø kontakt og tilbød hele flokken med Tyske Nonner, ca 40 stk. Slik ble det og samtidig meldte han seg inn i foreningen igjen.
Før vi skulle gå ut og se på duene så var vi innom stuen og kikket på alle de flotte naturelle maleriene Synnøve hadde malt. Det var store variasjoner med motiver fra solnedgang, gammelt tun, ved havet, hester, høns, stilleben etc. Til og med maleri med duer har det blitt. Dette maleriet har hun forært SJRF.

                   
Ute stråler solen og det er varmt og godt nede i bakken der dueslagene står. I det første holder brevduene og ungene de har ammet til. Rundt 20 unger har det blitt. Hard sortering må til da en god del er feiltegnet. Men samtidig så trengs det av og til duer med overtegning til i avlen. I neste hus bor avlsparrene. Ca 20 par i fargene sort, blå, røde og gule. Nonnene klarer stort sett å ta seg av ungene til de er et par uker gamle. Da blir de lagt under brevduer. Det går mot slutten av avlsesongen så de siste eggene er i ferd med å klekkes.

I et 3dje hus går der høns og dverghøns av forskjellige raser. Et par diamantfasaner spankulerer også i den ene volieren. Alle husene er bygget sammen på en måte og mitt inni står et svært grantre som kommer opp gjennom taket. Blir det rotvelt så er faren stor for at husene ryker. Men men, den tid den sorg tenker sikkert Leiv. Dessuten er her ganske lunt og god livd for nordavinden.
Ofte kommer barn og voksne innom og kikker med beundring og begeistring på både duer og høns.

Terje

Posted in Ukategorisert.