Hjemme hos formann i Norsk Rasedueforbund

Sør i Rogaland ligger Hauge i Dalane. Her har Nina Solbjørg bosatt seg på en idyllisk eiendom på ca 9 mål. Når jeg kjører opp bakken mot huset så ser det ut som et ganske vanlig byggefelt med noe eldre bebyggelse. Utenfor huset blomstrer forskjellige stauder, roser og hortensia. Rips og solbær er i ferd med å modne. Når vi så går rundt hushjørnet så åpenbarer det seg en stall, flere små og store dueslag, en åpen plass imellom, og utenfor der utmark delvis gjengrodd med trær og kratt. Etter at Nina sitt tidligere hus brant så bodde hun i en leilighet, til denne eiendommen like i nærheten an hennes mor, kom for salg. Huset er bygget i 1936 så der har vært en god del vedlikehold og rehabilitering.

                    

På det meste var her 4 Araber hester. Datteren Mona ble bitt av hestedilla i konfirmasjonsalderen. At det er ganske vanlig i den alderen kan nok flere av oss foreldre erkjenne. Men etterhvert endrer interessene seg så nå er der en hest igjen som er utplassert på sommerbeite.
Nina fikk sine første duer i 2015. Da var det rasen Sottobanca som vakte mest beundring etter et duebsøk i Danmark. Ikke lenge etter anskaffet sønnen Chris seg Norsk Petent mefikk. Fransk Sottobanca var i utgangspunktet en nyttedue fremavlet i Italia som slaktedue. Men hos Nina blir ingen duer spist ! De fleste er i fargene askerød med bånd, askerød spread, grislet, sorte og noen blå med bånd. Rasen skal være kraftig og ikke for lang. Med det for øye så har Nina krysset inn Eng. Modena. Spennende å se hva dette vil bringe på sikt. En annen utilsiktet hendelse kom for dagen etter at en Petent hadde tyvparret en Sottobanca. Denne krysningen ble brukt videre i avl og 3dje generasjon har blitt overraskende bra.

                   

Da Chris flyttet ut ble Petentene værende igjen. Petenten er en fascinerende og fortrolig rase som avler godt. Men i like stor grad er Nina interessert i genetikk. Derfor har lasert Gammel Orientalsk Mefikk blitt krysset inn for å lage rødlasert Petent.

                               

En vanskelig tegning å få stabilisert men Nina er tålmodig og ser prosessen i et perspektiv på en god del år fremover. Med på kjøpet har det falt ut unger med bronsefarget og sulfur vingeskjold, blå med bronsebånd, brune og en del andre vanskelig definerbare fargevarianter. Sydtysk skjolddue er også forsøkt krysset inn for å forbedre fargen på de sorte. Det å krysse inn andre raser kan gå i mange retninger. Som regel følger det med uønskede egenskaper og i dette tilfellet lang og smal figur.


Inntil nylig fløy alle duene fritt. Petentene er gode flygere og koste seg i luften. Sottobancaén holdt seg for det meste på bakken. Nesten som en flokk høner. Men så kom restriksjonene i forbindelse med fugleinfluensa så da måtte alle lukene stenges. Ellers så kan hauken også bli ganske pågående i slutten av august så da er det uansett slutt på friheten til duene. Et annet problem har vært katter som har forsynt seg med unge duer når lukene har vært åpne. Løsningen ble å spenne opp en line mellom husene, låne datteren sin hund og feste den til linen slik at den kunne jage kattene. I ettertid har kattene holdt seg borte.

Terje Ree

Posted in Ukategorisert.